Koe uusi yle.fi

Salaatinostajan pakkasniksit: pyyhe ympärille tai kylmälaukun kanssa kauppaan

Salaatit, kurkut ja tomaatit saa helposti pilattua matkalla kaupasta kotiin. Pakkaspäivänä kylmälle herkät vihannekset paleltuvat nopeasti, ellei kauppareissulla ole asianmukaisia varusteita mukana.

Kotimaa
Salaatteja
Salaatteja myytävänäMari Siltanen / Yle

Kun pakkasmittari huitelee parin-kolmenkymmenen asteen välillä, suomalaisten vihreän salaatin kulutus vähenee. Salaattisesonki on kesällä.

Yksi syy on ehkä se, että pakkasella vihreät salaatit ja kurkut on vaikea saada kunnossa kotiin. Jos salaatti paleltuu, pilaantuminen alkaa väistämättä saman tien.

– Salaatti ei kestä jäätymistä. Lämpötilan pitäisi olla plussan puolella, ettei sen solukko pääse jäätymään, sanoo Matti Tamsi Oy:n toimitusjohtaja Sakari Tamsi. Tamsin kasvihuoneilla Teuvalla tuotetaan yrttejä ja vihanneksia, mm. salaatteja.

Kasvihuoneella salaatit pakataan suljettuun pussiin, mikä hiukan helpottaa salaatin säilyvyyttä.

Suomalaista kurkkua
Kurkku ja tomaatit ovat herkkiä pakkaselleYLE / Juha-Petri Koponen

– Pakkanen ei pääse pussiin, kun siellä ei ilma vaihdu, mutta ei pussi eristä eikä suojaa.

Kauppakassi salaatteineen pitäisi saada siis laitettua lämpöiseen autoon kuljetuksen ajaksi. Salaatin ostaminen, jos käy kaupassa kävellen, on siis tämmöisellä pakkasella melkolailla tuhoon tuomittu ajatus. Paitsi jos:

– Salaatin voi suojata pyyhkeellä tai muulla, ja kylmälaukku on tässä erittäin pätevä. Sehän on suunniteltu eristämiseen eli toimii myös näin päin, Sakari Tamsi sanoo.

Kurkku, tomaatti ja yrtit vielä herkempiä

Kauppapuutarhaliiton viljelyneuvoja Hanna Mononen tunnustautuu myös kylmälaukun kannattajaksi. Kesällä lämmöltä kylmätuotteita suojaava kapine on käyttökelpoinen myös pakkaspäivän ostosreissulla.

Salaatinlehdet eivät Monosen mukaan ole kuitenkaan kaikkein arimpia kuljetettavia talvisäällä. Vihanneksista löytyy vielä herkempiäkin tuotteita.

– Salaatti on varmasti vähiten herkkä, se säilytetäänkin lähellä nollaa, vaikkakin plussan puolella. Kurkku ja tomaatti on huomattavasti salaattia herkempiä. Niissä säilytyslämpötilakin on 10-15 astetta eli, kun on saanut pakkaselta suojattua kuljetettua vihannekset kotiin, niitä ei pitäisi sitten laittaa jääkaappiin, Hanna Mononen sanoo.

Myös esimerkiksi ruukkuyrtit, kuten basilika, pitäisi saada suojattua kylmältä. Myös kotona, kun sinne asti on päästy.

– Salaatti laitetaan jääkaappiin ja säilytetään viileässä. Kurkulle ja tomaatille käy viileä säilytys, muttei jääkaappi. Huoneenlämpö on niille parempi, jos viileäkaappia ei ole.