Klapikauppa lähti käsistä netissä – Halkoliiterissä on nyt tungosta

Myös Etelä-Suomeen rantautuneet paukkupakkaset ovat pistäneet klapikaupan todelliseen lentoon. Suomen Metsäkeskuksen ylläpitämällä sähköisellä kauppapaikalla, Halkoliiterissä käy ennätysmäärä kävijöitä. Joiltakin klapikauppiailta ja esimerkiksi huoltoasemilta klapit ovat voineet jo tilapäisesti loppua.

internet
Auttaja-Aslak tarjoaa kotiapua, esimerkiksi polttopuiden kantoa.
Jorma Korhonen / Yle

Metsäkeskuksen Halkoliiteri.com –palvelussa (siirryt toiseen palveluun)käy tällä hetkellä vuorokauden aikana peräti tuhat kävijää. Määrä on kolminkertainen verrattuna keskimääräiseen käyntiin.

Verkkopalvelussa tuhat kävijää päivän aikana on kova luku – varsinkin kun tuotetteita ei ole kuin yksi ainoa: polttopuu.

Vuoden aikana sivustolla käy noin 100 000 vierailijaa. Halkoliiteri ei itse myy polttopuita, vaan se tarjoaa kauppapaikan asiakkaan ja myyjän välille.

– Eivät Suomesta klapit lopu, vaikka pakkaset jatkuisivat pitkäänkin, Suomen Metsäkeskuksen asiakasneuvoja Olli-Pekka Koisti vakuuttaa.

Netissä toimiva polttopuun markkinapaikka kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuunottamatta. Yleensä tarvittavat puut hankitaan paikallisilta polttopuuyrittäjiltä. Suomalaiset suosivat polttopuuna koivua, mutta toki sekapuuta ja havupuutakin poltetaan.

Asiakasneuvoja Koisti kertoo, että polttopuuyrittäjien määrä verkkopalvelussa kasvaa jatkuvasti. Nyt myyjiä on 450.

Koisti arvioi, että Suomessa on kaiken kaikkiaan 1 500 klapiyrittäjää. Osalle toiminta on täysipäiväistä, osalle esimerkiksi maatilan sivubisnestä. Suurimmat klapiyrittäjät pyörittävät yli 300 000 euron liikevaihtoa. Pääosalle liikevaihto jää alle 20 000 euron.

Polttopuumyyjän vuosimaksu Halkoliiteri-palveluun on 120 euroa.

Metsäkeskus toimii maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa. Sen tehtävinä on muun muassa edistää metsätalouden elinkeinoja.