"Kieli ei ole rajoite" – Hyrynsalmen vastaanottokeskus kaipaa vapaaehtoisia

Vapaaehtoisia tarvittaisiin arkisiin askareisiin, kuten ruoanlaittopiirien vetämiseen ja ystäviksi turvapaikanhakijoille.

turvapaikanhakijat
Tommi Rajala kirjoittaa viestiä seinää vasten
Jarmo Nuotio / Yle

Vapaaehtoisten apu oli olennaisessa roolissa Hyrynsalmen vastaanottokeskuksen perustamisessa, kertoo pakolaisohjaaja Tommi Rajala vastaanottokeskuksesta.

80 asukkaan vastaanottokeskus on tällä hetkellä puoliksi täynnä. Nyt tilanne on, että Hyrynsalmella tarvittaisiin vapaaehtoisia arjen toimintojen pyörittämiseen.

– Ystäviksi asukkaille, koulutuksen järjestämiseen tai erilaisten ryhmien ja piirien järjestämiseen, kertoo Rajala.

Aina voi tulla toimeen ihmisten kanssa, ja sitten puhutaan käsillä, jos ei muuten pärjää.

Tommi Rajala

Rajalan mukaan tarkoitus on saada vastaanottokeskuksen asukkaille suomalaisia kontakteja. Vapaaehtoistoimintaan perehtymiseen on tarjolla lukuisia erilaisia koulutuksia, mutta Rajalan mukaan niitä ei välttämättä tarvita turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelyyn.

– Kuka tahansa osaa olla ihmisen kanssa. Eivät he ole sen kummempia kuin suomalaisetkaan, Rajala sanoo.

Esimerkiksi SPR:n koulutuksesta on se hyöty, että vapaaehtoinen saa vakuutuksen. Mikäli ei koulutukseen kuitenkaan ehdi, Rajala kertoo, että vapaaehtoinen perehdytetään keskuksessa.

Suomalaiset arastelevat omaa osaamistaan

Jonoksi asti vapaaehtoisia ei ole päässyt kertymään, vaikka tarvetta olisi. Pakolaisohjaaja Tommi Rajalan mukaan suomalaisilla on tarpeetonta pelkoa siitä, uskaltaako ulkomaalaisten kanssa toimia tai osaako heidän kieltään.

Eivät he ole sen kummempia kuin suomalaisetkaan.

Tommi Rajala

– Kieli ei ole rajoite. Aina voi tulla toimeen ihmisten kanssa, ja sitten puhutaan käsillä, jos ei muuten pärjää, Rajala kertoo.

Käytännön asioihin löytyy siis aina tapa kommunikoida. Tosin filosofiasta ja uskonnosta puhuessa saattaa kielimuuri olla todellinen, totea Rajala.