Poliisi: Indonesian terrori-isku oli hätäinen B-suunnitelma

Indonesian poliisi uskoo, että terroristit suunnittelivat iskua jouluksi tai uudeksivuodeksi. Poliisijohtajan mukaan viime viikolla Jakaratassa tehty terrori-isku oli hätäinen varasuunnitelma joka toteutettiin, koska poliisi oli onnistunut sotkemaan alkuperäisen suunnitelman.

Ulkomaat
Indonesian poliisi partioi pyörän selässä Jakartassa alueella, missä terroristit hyökkäsivät tammikuun 14. päivänä.
Indonesian poliisi partioi pyörän selässä Jakartassa alueella, missä terroristit hyökkäsivät 14. tammikuuta.Bagus Indahono /EPA

Indonesiassa pelätään uusia terrori-iskuja viimeviikkoisen hyökkäyksen jälkeen. Poliisi uskoo, että torstain hyökkäykset pääkaupungissa Jakartassa olivat nopeasti ideoitu varasuunnitelma.

Itsemurhapommittajat iskivät Sarinah Mall -ostoskeskuksen edustalla ja turistien suosimaan Starbucks-kahvilaan. Iskussa kuoli neljä sivullista ja neljä hyökkääjää. Viranomaiset luulivat aluksi, että viisi kuolleista oli hyökkääjiä.

– Uskon, että se oli B-suunnitelma. Heidän piti alunperin iskeä jouluna tai uutenavuotena. Tämä isku tehtiin vilkkaaseen paikkaan, jotta saataisiin pienellä vaivalla suuri vaikutus, Indonesian poliisijohtaja Badrodin Haiti sanoi uutistoimisto Reutersille.

Hyökkääjät huonosti koulutettuja

Haitin mukaan hyökkääjät olivat amatöörejä eikä heillä ollut voimakkaita aseita. Hän uskoo, etä isku olisi voinut olla paljon tuhoisampi.

– Nyt saimme pysäytettyä heidät, koska heidän taitonsa olivat rajalliset, Haiti sanoi.

Hänen mukaansa poliisi oli ratsioillaan pystynyt sotkemaan suunnitelmat iskea jouluna tai uutenavuotena.

Kolme ihmistä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta iskuihin ja yhteyksistä islamistiseen Isis-järjestöön. Poliisin mukaan iskuun osallistuneista suurin osa kuului ryhmään, joka yritti perustaa terroristien koulutusleirin Indonesian Acehin metsiin vuonna 2010. Poliisi sai tuolloin pysäytettyä aikeet.

Uusia iskuja pelätään

Haitin mukaan Indonesiassa on syytä pelätä uusia, paremmin suunniteltuja iskuja, kun Syyriasta ja Irakista palaa koulutettuja taistelijoita.

Viranomaisten mukaan noin 500 indonesialaista on matkustanut Lähi-itään liittyäkseen äärijärjestöihin. Noin sadan heistä uskotaan palaneen Indonesiaan.

Nyt tehty hyökkäys oli ensimmäinen terroristijärjestö Isisin toteuttama hyökkäys Kaakkois-Aasisassa. Isis on tehostanut propagandatoimintaansa Indonesiassa ja muun muassa rekrytoi jihadisteja maan vankiloista.