1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokenut Davosin-kävijä: Pelkkä täällä oleminen tarkoittaa, että huomataan

Maailman talousfoorumi kerää Sveitsin Davosiin taas yli 2 500 yritysjohtajaa, poliitikkoa ja muuta vaikuttajaa. Slushia tapahtumassa edustava Martin Talvari pitää kiinnostavien päättäjien tapaamista Davosin tärkeimpänä antina.

talous
Liput liehuivat kongressikeskuksen katolla Davosissa, Sveitsissä kaksi päivää ennen Maailman talousfoorumin tapaamisen alkua.
Maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosiin matkaa tänä vuonna harvinaisen vähän suomalaispäättäjiä. Jean-Christophe Bott / EPA

Kasvuyritystapahtuma Slushia kiinnostavat Maailman talousfoorumin Davosin-tapaamisessa erityisesti poliitikot. Slushia Davosissa edustaa uudessa pestissä pian aloittava strategiajohtaja Martin Talvari, joka etsii sopivia kontakteja ja kiinnostavia ihmisiä tämänkin vuoden Slushiin.

Talvari osallistuu Davosin epävirallisiin tapahtumiin jo kolmatta vuotta peräkkäin. Myös pääkouksen ulkopuolisiin tapahtumiin tarvitsee henkilökohtaisen kutsun, joka Talvarille järjestyi The Economist -talouslehden kautta.

Epävirallisiinkaan korkean tason tapaamisiin Davosissa ei mennä noin vain, sillä 7 000 poliisia valvoo kokousaluetta. Jokaiseen tapahtumaan pitää olla erillinen kutsu, jos ei ole virallisella kutsulistalla.

– Minulta vei pari kuukautta saada kutsu joihinkin tapahtumiin, kertoo Talvari.

Kovat odotukset tapaamisista

– Odotukseni ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Pidän tätä kokousta parhaana paikkana luoda kontakteja korkean profiilin ihmisiin ja maailman huippujohtajiin. En odota pelkästään oman alani teknologiajohtajien vaan myös korkean tason poliitikkojen tapaamisia, sanoo Münchenistä puhelimitse tavoitettu Talvari.

Martin Talvari esiintyi TED-konferenssissa Hong Kongissa vuonna 2014.
Kuvakaappaus TEDx Talksin Youtube-kanavalla julkaistusta videosta, joka näyttää Martin Talvarin esiintymässä TED-konferenssissa Hong Kongissa vuonna 2014.TEDx Talks / YouYube

– Poliitikot voivat helpottaa huomattavasti taksiyritys Uberin kaltaisten yritysten elämää, ja siksi heidän tapaamisensa on tärkeää. Itsekin virolaisena tapaan muun muassa Viron presidentin Toomas Hendrik Ilvesin, joka on puhunut paljon valtioiden sähköisistä palveluista.

Slush 2016 -tapahtumakin on Talvarin mielessä.

– Vietin juuri pari päivää Elon Muskin kanssa. Tapasin hänet yksityistilaisuudessa yhteisen ystävän luona ja kysyin, haluaako hän ehkä piipahtaa Slushissa, Talvari kertoo esimerkinomaisesti.

Muskin hän tosin tapasi Yhdysvalloissa ennen Davosia. Elon Musk on PayPalin, SpaceX:n ja sähköautoja valmistavan Tesla Motorsin perustaja.

– Pelkkä täällä oleminen tarkoittaa, että huomataan. Kun on saanut kutsun johonkin tapahtumaan, jokainen tietää, että on jollain tavalla merkittävä, kuvailee Talvari.

Neljäs teollinen vallankumous

Davosin tämänvuotisen talousfoorumin kattoteema on neljäs teollinen vallankumous, jolla viitataan monilla aloilla meneillään olevaan rakenteelliseen muutokseen. Digitalisaatio, 3d-tulostaminen, robotiikka, tekoäly, nanoteknologia, bioteknologia ja asioiden internet kuvaavat parhaillaan tapahtuvaa muutosta globaalissa taloudessa.

– Nyt teknologiabuumi on taas täällä, viimeksi se oli tapetilla noin viisitoista vuotta sitten, sanoo Talvari.

– Meillehän se on erittäin hyvä asia, koska teknologiatapahtumana pääsemme ehkä paremmin esille.

Onko Davosilla merkitystä?

– Davosissa tehdään paljon bisnestä ja tapaamisista seuraa paljon, kuvailee Talvari.

Talvari kertoo, että parasta mitä tapaamisten jälkeen voi tapahtua, on sähköposti, joka alkaa sanoilla: "Hei, tapasimme Davosissa".

Talvari arvelee, että yksi tämän vuoden suurista puheenaiheista on pakolaiskriisi.

– On todellä tärkeätä, että ainakin kerran vuodessa maailman merkittävimmät johtajat kokoontuvat ja keskustelevat tärkeistä kysymyksistä, siinä mielessä maailma voi muuttua, Talvari sanoo.

Suomesta Davosiin osallistuvat muun muassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sekä Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen nähdään myös Davosissa.

Lue seuraavaksi