1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseet

Kanta-Hämeessä lähes 50 000 rekisteröityä asetta

Vahvimmin aseistunut kunta Kanta-Hämeessä on Tammela. Asukaslukuun suhteutettuna Tammelassa laillistettu ase on 58 prosentilla asukkaista. Suhteessa asukaslukuun vähiten aseita puolestaan on Hämeenlinnassa. Yleisimpiä aseita ovat haulikot ja kiväärit. Käsiaseitakin maakunnasta löytyy täyden jäähallin verran. Luvut käyvät ilmi Ylen selvityksestä.

aseet
Metsästyskivääri
Mari Itkonen / Yle

Suomessa on tunnetusti runsaat 1,5 miljoonaa asetta. Suomi on yksi maailman aseistautuneimmista kansakunnista. Yle Uutiset selvitti asekantaa (siirryt toiseen palveluun) poliisin rekistereistä kunnittain ja aselajityypeittäin. Suhteellisesti eniten aseita on maaseudulla Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Maaseutukunnissa eniten aseita

Tammela on Kanta-Hämeen vahvimmin aseistunut. Poliisin rekisterien mukaan Tammelassa on runsaat 3 600 asetta. Kunnan asukaslukuun suhteutettuna Tammelassa peräti yli puolella, 58 prosentilla, kuntalaisista on kotonaan ase. Myös Loppi (42 prosenttia) ja Jokioinen (41 prosenttia) ovat varsin asepitoisia kuntia.

Metsästysaseet ovat maakunnan yleisimpiä tuliaseita. Metsästys on maakunnassa suosittu ja merkittävä harrastus: erilaisia metsästysaseita, haulikoita ja kiväärejä on passissa lähes 30 000 kappaletta.

Käsiaseitakin viitisen tuhatta Kanta-Hämeessä

Poliisin myöntämiä käsiaselupia on Kanta-Hämeessä 5 000 kappaletta. Metsästysaseista poiketen määrällisesti käsiaseita on enemmän kaupungeissa kuin maaseudulla. Hämeenlinnaan on rekisteröity noin 1 300 pistoolilupaa ja 337 lupaa revolvereille vuonna 2015. Riihimäellä käsiaseita on myös varsin runsaasti, yhteensä lähes 650. Forssassa pistoolilupia on ollut 428 ja revolverilupia 106.

Mies ampuu pistoolilla ampumaradalla.
Käsiaseet: pistoolit ja revolverit liittyvät ampuseurojen harrastustoimintaan. Yle

Pistooleja ja revolvereja käytetään yleensä ampumaharrastukseen ja harrastustoimintaa ohjaavat ampumaseurat.

Kanta-Hämeen aseistuneimmassa kunnassa Tammelassa käsiaseitakin on kohtuullisen paljon. 3 600:n haulikko- ja kivääriluvan arsenaalia terästetään Tammelassa lähes 400 käsiaseluvalla.

Lue seuraavaksi