Koe uusi yle.fi

Oulun jääjoutsen ei antaudu pelastettavaksi

Sanginjoelta Tuiraan siirrettyn laulujoutsenen sulkiin ja höyheniin kerääntyy jäitä. Viikonloppuna joutsen ei antautunut pelastuslaitoksen lauttaan ja eläintarhaan hoivattavaksi, vaan jatkaa polskimistaan kahden muun joutsenen rinnalla.

Kotimaa
Joutsenia Oulun Merikoskessa.
Hanna Juopperi / Yle

Oulun Tuiran rannoille Sanginjoen Nivakoskelta vuoden alussa siirretty ”jääjoutsen” ei suostu poistumaan toisten joutsenten seurasta.

Pelastuslaitos yritti houkutella viime lauantaina joutsenta pintapelastuslautalle, mutta lintu pakeni yhdessä kahden muun joutsenen kanssa Merikosken voimalaitoksen kupeelle. Tavallisesti joutsenet uskaltautuvat parin metrin etäisyydelle ihmisistä, jotka niitä Tuiran rannalta ruokkivat.

– Joutsenten pakoetäisyys on tavallisesti pari metriä. Kun pelastuslaitos yritti saada joutsenia lautalle, pakoetäisyys kasvoi hetkessä yli 50 metriin, kertoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen.

Pelastusyrityksestä nokkiintuneet linnut ovatkin lauantain jälkeen viettäneet aikaansa aiempaa lähempänä Merikosken voimalaitosta.

Ranualta löytyisi talviasunto

Sanginjoelta Ouluun siirretty laulujoutsen kerää höyheniinsä ja sulkiinsa jäätä. Ari-Pekka Auvinen on kertaalleen tänä

Jos lintu selviää kesään saakka, voi olla, että siitä tulee vielä lentokykyinen, kunhan saa uuden höyhenpeitteen ja sulat.

Ari-Pekka Auvinen

talvena sulatellut joutsenen kotonaan, mutta jokeen päästyään se alkaa uudellen kerätä jäätä höyhenpeitteeseensä.

– Tälle jääjoutsenelle olisi hoitopaikka puhuttuna Ranuan eläinpuistoon. Mutta toistaiseksi se näyttää voivan melko hyvin Merikoskessa. Näyttää jopa siltä, että höyheniin kerääntyvät jääklöntit osin tipahtavat pois.

Auvinen arvelee, että jääjoutsen kerää jäätä yllensä heikkokuntoisten sulkien ja höyhenten vuoksi.

– Jos lintu selviää kesään saakka, voi olla, että siitä tulee vielä lentokykyinen, kunhan saa uuden höyhenpeitteen ja sulat, Auvinen sanoo.

Joutsen voi toistaiseksi hyvin

Auvinen kertoo seuraavansa jääjoutsenen elämää Merikoskessa tarkasti.

– Joutsenen vointi ei ole heikentynyt viime päivinä. Ruokaa se saa ihmisiltä, ja vieläpä oikeaa laatua eli herneitä, salaattia ja kauraa, Auvinen toteaa.

– Jääjoutsen on nyt pirteä ja tekee niitä asioita mitä joutsenen kuuluukin tehdä, Auvinen sanoo.

Sanginjokelaisen jääjoutsenen lisäksi Merikoskessa talvehtii myös kaksi muuta joutsenta, joista kyhmyjoutsen on viihtynyt Oulussa jo vuoden. Toinen laulujoutsenista on tuotu Ouluun Raahesta.