1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Rajat ylittävää yhteistyötä edistävä ohjelma saamassa jatkoa

Rajat ylittävää yhteistyötä Pohjois-Kalotin ja Luoteis-Venäjän välillä edistävä Kolarctic CBC -ohjelma on saamassa jatkoa. Euroopan komissio on hyväksynyt alueella laaditun ehdotuksen Kolarctic CBC 2014 - 2020 -yhteistyöohjelma-asiakirjaksi 18. joulukuuta 2015.

Murmanskin kaupunki Venäjällä. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle Sápmi

– Nyt hyväksytty ohjelma-asiakirja on olennainen askel siihen suuntaan, että aikaisempien kausien kaltainen hankerahoitusohjelma toteutetaan myös kaudella 2014 - 2020. Euroopan komission hyväksynnän jälkeen voimme odottaa ohjelman käynnistyvän tänä vuonna. Parhaimmillaan voimme avata hankehaun jo ensi syksynä, arvioi ohjelmapäällikkö Katja Sukuvaara Lapin liiton tiedotteessa.

Euroopan Unionin ja Venäjän väliset rahoitussopimusneuvottelut ovat käynnissä ja niiden odotetaan valmistuvan kesällä 2016.

Ohjelman laatimista on alueella hoitanut Lapin liitto, joka on vastannut myös aikaisempien rahoitusohjelmien hallinnosta. Ohjelman sisällön on päättänyt ohjelmakomitea, jossa on ollut 20 asiantuntijaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä - sekä ohjelma-alueen maakunnista että maiden keskushallinnosta.

Myös Barentsin alueeksi kutsutulla alueella on rahoitettu yli kaksisataa EU-osarahoitteista yhteistyöhanketta EU:n pohjoisen ulkorajan yli vuodesta 1996 alkaen.

Kolarctic CBC 2014 - 2020 -ohjelman alueeseen kuuluu Norjasta Nordland, Troms, ja Finnmark, Ruotsista Norrbotten, Suomesta Lappi, ja Venäjältä Murmanskin ja Arkangelin alueet sekä Nenetsian autonominen piiri. 

Lisäksi melko laajat osallistumismahdollisuudet ovat niin sanotuilla rajoittuvilla alueilla: Ruotsin Västerbotten, Suomen Pohjois-Pohjanmaa sekä Venäjältä Karjalan tasavalta ja Komin tasavalta.