1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Apua vakavaan sairauteen: Virtsan haju voi paljastaa puhkeavan Alzheimerin taudin

Amerikkalaistutkimuksen mukaan Alzheimerin taudille tunnusomaiset aivomuutokset voidaan todeta virtsan hajusta. Aiemmin eurooppalaisissa tutkimuksissa on päätelty, että rintasyöpä voitaisiin todeta virtsatestillä, ja että koirat pystyvät haistamaan eturauhassyövän.

Kuva: Iemm Muenster / EPA

Uusi amerikkalaistutkimus väittää, että hiiret pystyvät tunnistamaan Alzheimerin taudin hajun virtsanäytteestä. Muun muassa Yhdysvaltain maatalousministeriön tukema tutkimus kertoo, että haju voidaan havaita ennen Alzheimerin taudin merkittävää etenemistä aivoissa.

Näin voisi tulevaisuudessa olla mahdollista todeta potilaan sairaus hyvin varhaisessa vaiheessa ja puuttua aikaisin taudin kulkuun.

Ministeriön ja Monell-keskuksen yhteistutkimuksessa oli aiemmin keskitytty sellaisiin kehon hajujen muutoksiin, jotka ovat aiheutuneet ulkoisista ärsykkeistä kuten viruksista tai rokotteista.

– Nyt meillä on näyttöä, että virtsan hajuun voivat vaikuttaa aivomuutokset, jotka ovat tunnusomaisia Alzheimerin taudille, sanoo tutkimuksen kirjoittanut tohtori Bruce Kimball.

Scientific Reportsin (siirryt toiseen palveluun) torstaina julkaisema tutkimus nojaa koehiiriin, joilla oli Alzheimerin taudin kaltainen patologia. Käyttäytymisen ja kemiallisten kokeiden perusteella näiden hiirten virtsan haju erosi verrokkihiiristä. Hajuero ei riippunut hiiren iästä ja oli tunnistettavissa ennen kuin koehiirten aivoihin alkoi kertyä havaittavasti plakkia. Runsas plakkiintuminen on tunnusomaista Alzheimerin taudille.

Tieteilijät huomauttavat, että on vielä pitkä matka Alzheimerin tautiin liittyvien hajujen tunnistamiseen ihmisessä.

Viime vuonna eurooppalaiset tutkijat löysivät yhteyksiä syövän ja virtsanhajun välillä. Italialaistutkimuksessa koirat tunnistivat eturauhassyöpää sairastavat miehet yli 90 prosentin tarkkuudella virtsanäytteistä. Saksassa kehitetty virtsatesti puolestaan selvitti 91-prosenttisella varmuudella, sairastaako nainen rintasyöpää. Koe perustui mikroRNA-molekyyleihin, joiden pätkissä ilmenee muutoksia, jos joukossa on syöpäsoluja.