Analyysi: Merkelin asema käy yhä tukalammaksi – onko lähtölaskenta alkanut?

Kölnin joukkorikosten jälkeen saksalaiset suhtautuvat yhä kriittisemmin liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaan. Yhä harvempi uskoo Saksan pärjäävän turvapaikanhakijoiden määrän kanssa.

Ulkomaat
Saksan liittokansleri Angela Merkel astumassa autoon EU:n huippukokouksessa Brysselissä joulukuusa 2015.
Saksan liittokansleri Angela Merkel EU:n huippukokouksessa Brysselissä joulukuussa 2015.LAURENT DUBRULE / EPA

BerliiniEi ole kulunut kuin reilu kuukausi siitä, kun liittokansleri Merkel sai aplodit oman puolueensa CDU:n kokouksessa Karlsruhessa.

Merkel peräänkuulutti kärsivällisyyttä – turvapaikanhakijoista koituvia haasteita ei päivässä ratkaista. Tarvitaan eurooppalaisia ja kansainvälisiä ratkaisuja, hänen viestinsä kuului.

Liittokansleri kuitenkin lupasi, että tulijoiden määrää rajoitetaan tuntuvasti, mutta Merkelin keinot vievät aikaa.

Ovet kiinni algerialaisille ja marokkolaisille?

Turvapaikanhakijoita saapuu jatkuvasti Saksaan talviolosuhteista huolimatta.

Saksan maahanmuuttoviranomaisten mukaan maahan on tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana saapunut yli 51 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna Saksaan saapui yli 1,1 miljoonaa ihmistä.

Maahantulijoiden rajoittamiseksi Saksa suunnittelee aloittavansa muun muassa pikakäännytykset algerialaisille ja marokkolaisille turvapaikanhakijoille.

Pelkästään joulukuussa Saksaan saapui 2 300 ihmistä Algeriasta ja 2 900 Marokosta.

Saksa perustelee suunniteltuja käännytyksiä sillä, että vaikka demokratiassa ja ihmisoikeuksissa on puutteita, ei näissä maissa riehu sisällissota.

Jotta käännytykset olisivat mahdollisia, Algeria ja Marokko aiotaankin todennäköisesti lisätä niin sanotulle turvallisten maiden listalle.

Uudenvuodenyö muutti monen mielen

Merkelin iskulause on koko pakolaiskriisin aikana ollut ”Wir schaffen das”, eli suomennettuna pystymme hoitamaan tämän.

Aikaisemmin myös useiden tavallisten saksalaisten mielestä pakolaisten vastaanottaminen on ollut lähinnä logistinen haaste, mutta joukkorikosten jälkeen monen mieli on muuttunut.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n teettämän mielipidemittauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 51 prosenttia saksalaisista uskoo, ettei Saksa kykene hoitamaan pakolaiskriisiä. Tämä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuoden lokakuussa vastaavassa mittauksessa.

44 prosenttia uskoo Saksan vielä pärjäävän pakolaiskriisissä. Luku on kuitenkin 5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin lokakuussa.

Merkelin kannalta vielä huolestuttavampi mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun) on yleisradioyhtiö ZDF:n kyselyn tulos.

Kyselyssä 56 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että Merkel on hoitanut pakolaisasian huonosti. Tämä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuun mittauksessa.

Suurin yksittäinen tekijä Merkeliin kohdistuvan kritiikin kasvulle näyttää ilmiselvästi olevan Kölnin rikokset uudenvuodenaattona.

Merkelin CDU kriisissä

Samalla Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen sisällä kuohuu.

Osa eduskuntaryhmän kriitikoista olisi halunnut järjestää luottamusäänestyksen Merkelin pakolaispolitiikasta, mutta hanke kuivui kokoon.

Kriitikot lähettivät kirjeen Merkelille, mutta sen sisältöä ei ole julkaistu.

Mitä ilmeisimmin Merkelin arvostelijat ymmärsivät, ettei Merkel kaadu ainakaan tässä vaiheessa – päinvastoin hänen asemansa saattaisi vain vahvistua, jos hän voittaisi luottamusäänestyksen.

Maahanmuuttokriittinen AfD haastaa muut

Perinteiset puolueet pelkäävät maahanmuuttokriittisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen lisäävän kannatustaan merkittävästi kevään osavaltioparlamenttien vaaleissa.

Vaalit järjestetään maaliskuussa kolmessa osavaltiossa, Rheinland-Pfalzissa, Baden-Württembergissä sekä itäisessä Saksi-Anhaltissa, missä maahanmuuttokriittisen puolueen kannatus on voimakkainta.

Tämän takia ääni kellossa on muuttunut. Sekä CDU että sosialidemokraattinen SPD ovat selvästi tiukentaneet retoriikkaansa viime päivinä. Pääpuolueiden rivit ovat alkaneet rakoilla, ja hermostuneisuus on lisääntynyt.

Ehdotus bensiiniverosta ammuttiin alas

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble tukee Merkeliä. Molemmat ovat sitä mieltä, että pakolaisongelma pitää ratkaista EU:n ulkorajoilla.

Schäublen mielestä turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle ei ole kattoa, koska Saksan perustuslaki takaa poliittisesti vainotuille henkilöille oikeuden saada turvapaikka Saksasta.

Schäublen ehdotus bensiiniverosta pakolaisten aiheuttamien kustannuksien kattamiseksi on julkisuudessa saanut eniten huomiota. Tämä ehdotus on laajasti ammuttu alas.

Merkel on Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko, mutta turvapaikanhakijakysymyksen kärjistyminen voi osoittautua myös hänelle kohtalokkaaksi.

Merkel sanoi joulukuussa, että Saksojen yhdistymistäkään ei hoidettu muutamassa päivässä, vaan se kesti vuosikymmeniä.

Hän on myös sanonut, että Saksa on vauras maa, joka kykenee hoitamaan pakolaiskriisin.

Kysymys kuuluukin: onko valtaosa saksalaisista yhtä kärsivällisiä kuin Angela Merkel, vai onko Merkelin lähtölaskenta jo alkanut?