Yhteishaku voi pakottaa nuoren muuttamaan kotoa jo 16-vuotiaana

Lukioita tai ammattikoulutusta ei ole joka kylässä tarjolla varsinkaan haja-asutusalueella, vaan nuorella voi olla valittavanaan koulun lisäksi asuinpaikka. Kouluissa yritetäänkin valmentaa nuoria myös arjen hallintaan, jotta muutoksesta selvittäisiin.

opiskelupaikan hakeminen
Opiskelijat pelaavat sählyä koulussa
Vain harva näistä Hyrynsalmen ysiluokkalaisista asuu enää syksyllä kotikunnassaan.Jarmo Nuotio / Yle

Hyrynsalmen yhtenäiskoulussa on 13 ysiluokkalaista, ja jokainen heistä on ison kysymyksen äärellä kevään yhteishaussa.

Kunnan alueella ei ole omaa jatko-opintomahdollisuutta. Monelle yhteisvalinta tarkoittaa samalla valintaa siitä, mihin päin maata kotoaan 16-vuotiaana lähtee.

Setti Keränen pohtii sellaiseen lukioon hakemista, joka antaisi mahdollisuuden asua vielä kotona. Suomussalmen lukioon on matkaa 40 kilometriä. Oma lukio lakkautettiin jo muutama vuosi sitten.

– Ei sitä oman lukion puutetta ole oikein edes ajatellut. Minä olen jo kasvanut ajatukseen, että omassa kunnassa ei koulutuspaikkoja ole. Aion yrittää kulkea kotoa lukiomatkat, koska en halua vielä muuttaa pois, Keränen sanoo.

Esimerkiksi kotitaloudessa opetetaan ruuan tekoa, siivoamista ja yleensä arjen hallintaa, jotta nuori pärjäisi maailmalla.

Jaana Kovalainen

Sanna Rohner haluaisi myös lukioon, mutta muutama asia on vielä auki.

– Meillä on kotona eläimiä hoidettavana, joten en haluaisi lähteä kauas. Toisaalta Suomussalmi on paikkana niin pieni, että sinne en välttämättä halua. Kajaani on taas kauempana. Kyllä mielessä väikkyy sekin, että jos sitten lähtisi vielä kauemmas, sanoo Rohner.

Koulussa valmennetaan isoon muutokseen

Opettajille yhteishaku tarkoittaa nuorten valmentamista kohti omaa elämää. Valintaa varten annetaan eväitä niin hyvin kuin osataan, kertoo opinto-ohjaaja Jaana Kovalainen Hyrynsalmen yhtenäiskoulusta.

– Erilaiset mahdollisuudet käydään läpi yhdessä ja erikseen. Lisäksi esimerkiksi Kainuun ammattiopistosta on käyty kertomassa nuorille, millaisia mahdollisuuksia kotimaakunnan sisältä löytyy, Kovalainen kertoo.

Ei sitä oman lukion puutetta ole oikein edes ajatellut, minä olen jo kasvanut ajatukseen, että omassa kunnassa ei koulutuspaikkoja ole.

Setti Keränen

Nuoret ovat Kovalaisen mukaan myös aktiivisia muutoksen kynnyksellä.

– He kyselevät varsinkin opintotuista ja elämisen hinnasta muualla. Esimerkiksi kotitaloudessa opetetaan ruuan tekoa, siivoamista ja arjen hallintaa, jotta nuori pärjäisi maailmalla.

Joskushan sitä kuitenkin on lähdettävä

Kovalainen korostaa, että kotoa lähtemistä varten ei saa kaikkia eväitä koulusta.

– Kun muutto tulee, huoltajien tuki nuorille korostuu. He tarvitsevat kannustamista ja kanssaelämistä. Mitä kauemmas nuori muuttaa, sitä enemmän nämä asiat korostuvat, Kovalainen sanoo.

Ysiluokkalainen Janne Heikkinen ei hötkyile, vaikka tietääkin muuttavansa pois kotoa.

– Haen kokkialalle, ja se tarkoittaa muuttoa Kajaaniin asuntolaan. Ei se minua haittaa, sillä joskushan se on kuitenkin lähdettävä, Heikkinen toteaa.