1. yle.fi
  2. Uutiset

Soini Puolasta: Euroopan eliitiin on vaikea hyväksyä vaalituloksia

Ulkoministeri Timo Soini pitää selvitystä Puolan oikeusvaltiokehityksestä ylilyöntinä. EU:n komissio päätti viime viikolla arvioida sitä, onko Puolassa rikottu oikeusvaltioperiaatetta esimerkiksi tuoreen medialain yhteydessä.

Ulkomaat
Timo Soini
Timo SoiniAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini pitää selvitystä Puolan oikeusvaltiokehityksestä ylilyöntinä.

EU-komissio päätti viime viikolla tehdä arvioinnin siitä, rikkoiko Puolan hallitus oikeusvaltioperiaatetta vaihtaessaan yleisradion johtoa ja perustuslakituomareita. Soinin mielestä EU:n ei olisi pitänyt puuttua asiaan.

– Nyt kun ihmiset ovat päästäneet höyryjään, niin jo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin sanoi, että tässä on ollut ylireagointia ja asia olisi voitu hoitaa keskustelemalla. Niin olisi minunkin mielestäni.

Ulkoministeri Timo Soini selitti EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä Puolasta antamiaan lausuntoja. Soini on kirjoittanut blogissaan, ettei EU:n pitäisi sekaantua Puolan sisäisiin asioihin. Ulkoministeriö on käytännössä irtisanoutunut Soinin Puola-kannasta.

Suomen hallitus ei ole muodostanut kantaa Puolan tilanteeseen. EU-komissio arvioi parhaillaan, ovatko Puolan hallituksen päätökset oikeusvaltioperiaatteen mukaisia. Jos EU päätyisi prosessin myöhemmissä vaiheissa esittämään rangaistusta Puolalle, silloin jäsenmaiden hallitukset ottaisivat asiaan kantaa.

Soinin mukaan hallituksen sisällä ei ole erityistä erimielisyyttä Puola-linjasta.

– Tässä katsotaan asiaa hieman eri kulmista. Tottakai demokratia ja oikeusvaltiopreriaate ovat tärkeitä, mutta niin on myös kansan vaaleissa esittämä tahto.

Soini sanoi toimittajille, että Puolasta voitaisiin keskustella ilman komission selvitystäkin. Hänen mukaansa kysymys on Puolan vaalituloksen kunnioittamisesta.

– Useammissa maissa on tullut vaalituloksia, jotka ovat olleet eri maiden eliiteille vaikeita niellä. Pitäisi kunnioittaa kansan vaaleissa antamaa tahtoa.

Soinin mukaan ei ole mitään näyttöä, että Puolassa olisi rikottu oikeusvaltioperiaatetta.

– Puolan hallitus on ollut vallassa muutaman kuukauden ja siellä on aika paljon katkeruutta hävinneiden puolella. Eli siinä on kipristelyä. Jos jotain aihetta on, niin tottakai Puolalta vaaditaan korjaustoimenpiteitä.

Lue seuraavaksi