Löytyykö suosikkitapetti sinunkin seinältäsi? – Suomen myydyimmät tapetit kuvina

Suomalainen vaihtaa tapetteja noin kymmenen vuoden välein. Myydyimmät sävyt ovat vaaleita eli valkoista, harmaata ja beigeä, tosin tehosteseinälle tapetoidaan räväkkääkin kuosia. Yle koosti suosikkitapetit kuvagalleriaksi K-ryhmän, S-ryhmän ja Suomen suurimman tapettivalmistajan Sanduddin myyntitilastojen pohjalta. Kilpailu alalla on kovaa ja tarkat myyntimäärät liikesalaisuuksia, joten myydyimmät kuosit ovat tässä listassa satunnaisessa järjestyksessä.

Kotimaa

1

Kuitutapetti Eco Decorama puukuosi
Rautakesko

Graafista luontoa

Ruotsalaiset suosivat tapeteissa romantiikkaa ja kukkakuosia, suomalaiset graafista tyyliä ja luontoteemaa. Erilaiset puukuviot ja tyylitellyt lehdet käyvät kaupaksi. Suomalaiset rakastavat luontoa niin, että haluavat tuoda sen sisällekin, tietää Rautakeskon tuoteryhmäpäällikkö Katja Pasanen. Euroopasta tuotu Eco Decorama -kuitutapetti on yksi Rautakeskon myydyimpiä kuoseja.

2

Kuitutapetti Eco Decorama raitakuosi
Rautakesko

Suurin osa tuontitapetteja

Tapetin suosio seinäpäällysteenä on ollut jo jonkin aikaa laskeva. Myydyimpiä ovat tapetit, joita laitetaan värikkäiden tehosteseinien ympärille. Esimerkiksi neutraalit raitatapetit myyvät aina. Suurin osa Suomessa myytävistä tapeteista on tuontitavaraa, niin tämäkin Rautakeskon Eco Decorama -kuitutapetti. Suomeen tuotiin yhteensä noin 1 300 000 rullaa tapettia vuonna 2015, kertoo tullitilasto.

3

Paperitapetti Rasch-kuosilla
Rautakesko

Paperitapeteilla on faninsa

Jopa 85 - 90 prosenttia Suomessa myytävistä tapeteista on kuitutapetteja. Kuitutapetti on helppo asentaa, sillä liima levitetään seinään ja tapetti tasoitetaan liiman päälle lastan avulla. Suurin osa tässäkin esiteltävistä suosikkitapeteista on kuitua, mutta säännön vahvistava poikkeus on Rasch-paperitapetti. Ornamenttikuvioinen klassikko tuodaan Rautakeskon myymälöihin Euroopasta.

4

Harmaa tapettikuosi
S-ryhmä

Persoonallisuutta kotiin

Mustavalkoinen trendi sekä metallin sävyt sisustuksessa näkyvät myös tapettien myyntiluvuissa. Suurin osa kodin pinnosta maalataan, mutta tehosteseinään saatetaan liimata varsin voimakas tapettikuosi. Ranskasta tuotu tummanpuhuva Casting-kuitutapetti on yksi S-ryhmän myydyimmistä tapeteista. Ornamenttikuosit ovat nyt suosittuja. Ne tuovat monille lapsuuden kodin tai mummolan mieleen ja vievät nostalgiamatkalle mukaviin, kotoisiin hetkiin.

5

Violetti kukka tapettikuosi
S-ryhmä

Monenkirjavaa yhdistelyä

Saksasta tuotu Flair-kuitutapetti on löytänyt tiensä S-ryhmän varastovalmiudesta moneen kotiin. Vaaleisiin pintoihin yhdistetään näyttäviä kuoseja, joissa teemana on usein luonto eri muodoissaan jo aiemmin muodissa olleiden graafisten kuvioiden lisäksi. Osa sisustajista haluaa tuoda oman käden jäljen esiin yhdistelemällä eri tapetetteja sekä maalattuja pintoja.

6

Kukkia, lintuja ja perhosia tapetissa
S-ryhmä

Väriä seinään

Kuoseja on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ja lisää tulee. Hajonta eri kuosien suosiossa on niin suurta, että myydyimpien tapettien listalle voi päätyä varsin eksoottisiakin malleja, kertoo S-ryhmän rauta- ja sisustustuotteiden valikoimajohtaja Lasse Ketola. Tämä väri-ilottelu on nimeltään Bloomsbury ja sitä tuodaan Suomeen Englannista.

7

Valkoinen raitatapetti Sanduddin mallistosta
Sandudd

Raitakuosia Toijalasta

Suomalaisista tapetintekijöistä suurin on Akaan Toijalassa toimiva Sandudd Oy. Toijalasta lähti jälleenmyyjille yhteensä 360 000 rullaa tapettia vuonna 2015. Valkeiden ja harmaiden sävyjen suosio näkyy myös Sanduddin tuotannossa. Tämä valkoinen raitakuosi on yksi tapettitehtaan suosituimmasta.

8

Moonin-tapetti Sanduddin mallistosta
Sandudd

Tekstitapettien suosio laskussa

Parin viime vuoden aikana erilaiset tekstitapetit ovat olleet suosittuja. Fontit vain vaihtuvat. Teksti on edelleen trendikäs, mutta suosio on ehkä hitusen laskussa, arvioi Sanduddin myyntipäällikkö Ilkka Lehtola. Toijalassa tehty Moomin-kuitutapetti kelpaa aikuistenkin huoneisiin. Vaalean harmaa on suosituin väri, mutta myös tummanharmaata tapettia käytetään varsinkin tehosteseinissä.

9

Harmaa ornamentti-tapetti Sanduddin mallistosta
Sandudd

Ornamenttikuvio on klassikko

Suuret ornamenttikuviot ovat taas suosiossa. Eri versioita ostavat niin nuoret kuin vanhemmat sisustajat, ja ornamenttikuosia käytetään etenkin tehosteseinissä. Tässä Sanduddin versio klassikosta.

Tiedot tähän koosteeseen on saatu loppuvuoden 2015 myyntitilastoista S-ryhmän rauta- ja sisustustuotteiden valikoimajohtaja Lasse Ketolalta, Rautakeskon tuoteryhmäpäällikkö Katja Pasaselta sekä tapettivalmistaja Sanduddin myyntijohtaja Ilkka Lehtolalta.