Koe uusi yle.fi

Nautiskeleva kirjoittaja peittosi villiyrttikokin ja olutasiantuntijan – Helsingin ruokakulttuurin huiput palkittiin

Helsingin ruokakulttuurin ykköset on palkittu tänään maanantaina ensi kertaa. Ruokalähettilään tittelin vei tunteella ja kiivaudella kirjoittava ruokakriitikko Arto Koskelo. Hän peittosi omassa sarjassaan niin villiyrttikokin kuin olutasiantuntijankin.

Kotimaa
Vuoden 2015 ruokalähettiläs Arto Koskelo
Vuoden 2015 ruokalähettiläs Arto Koskelo kirjoittaa kiivaasti ja tunteella.Yle/Ari Tuhkanen

Ruokakriitikko Arto Koskelo on mies, jota ruoka ei jätä kylmäksi. Siksi elämännautiskelija kirjoittaa kiivaasti ja tunteen palolla ruoasta. Tästä hänet on tänään maanantaina palkittu vuoden 2015 ruokalähettilään tittelillä.

– Näen itseni ravintolakulttuurin puolestapuhujana, mutta toki otan raadin sanat tunteista ja kiivaudesta ilolla vastaan, kiittää Koskelo palkitsemistaan Helsingin ruokalähettiläänä.

Koskelon mukaan ruokakulttuurin edistäminen on melko yksinäistä huutelua. Palkitseminen kertoo, että hänen valitsemansa suunta on ollut oikea.

– Koskaan ei tiedä sohiiko väärää muurahaispesää vai edistääkö jotakin yhteistä asiaa nostamalla esiin puutteita. Mitä suurempi osa elämän ohikiitävistä hetkistä on nautiskelua, sitä parempi, tuumaa Koskelo.

Ravintola-ala on Koskelon mukaan hurjassa iskussa. Vanhoja kuolee, mutta samaan aikaan syntyy uusia vinhaa vauhtia.

– Juhliminen on kiva asia ja suomalaiset sen osaa. Toivottavasti mukaan saadaan vielä hyvä ruoka, pohtii Koskelo.

Helsinki ja Suomi maailmankartalle

Helsingin ruokakulttuuristrategi Milla Visurin mukaan juuri nyt on oikea hetki palkita helsinkiläistä ruokakulttuuria, sillä kaupunkiin on syntynyt pelkästään viime vuoden aikana yli 70 uutta ravintolaa, kahvilaa ja liikkuvaa ruokatoimijaa.

– Ruotsissa ryhdyttiin vuonna 2010 viemään maata ruokakulttuurin maailmankartalle Italian ja Espanjan rinnalle. Suomi tulee vauhdilla perässä ja Helsinki johtaa tätä esiinmarssia. Helsingissä on eniten väkeä ja ravintoloita ja muita toimijoita, selvittää Visuri.

Helsinkiin myös tullaan ruokaturistiksi. Sen tietää myös Visuri, joka on muutaman vuoden ajan majoittanut matkustavaisia kodissaan.

– Ensimmäiseksi kysytään minne mennä syömään. Osa matkailijoista tulee puhtaasti ruoan perässä Helsinkiin, ihan nyt meidän vieraistamme esimerkkinä vaikkapa italialainen kokki ja australiainen muotoilija, kertoo Visuri.

Vuonna 2012 jaettiin ensimmäiset ruokakulttuuripalkinnot Helsingissä. Silloin palkittuja oli kaksi. Visuri toivoo jatkoa kulttuuripalkinnolle, jonka merkitystä hän vertaa Kööpenhaminan ja Lontoon tapahtumiin.

– Helsinki on kansainvälinen ruokakaupunki, josta löytyy vanhaa kotimaista ja uutta kansainvälistä keittiötä. Itse kaipaan Australian vuosiltani surffiaamiaista banaanikakkuineen kaikkineen, nauraa Visuri.