Suomi haluaa palauttaa turvapaikatta jääneet pakolla Irakiin

Suomen sisäministeriön mukaan sekä Suomi että Irak haluavat helpottaa irakilaisten vapaaehtoista paluuta Irakiin.

politiikka
Hennalan vastaaottokeskus.
Hennalan vastaaottokeskus.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi ja Irak tiivistävät yhteistyötä Suomeen saapuneiden irakilaisten palauttamiseksi Irakiin, tiedottaa sisäministeriö. Kyse on turvapaikkaa Suomesta hakeneista ihmisistä, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa tai ovat peruneet hakemuksensa.

Suomella on sisäministeriön mukaan kaksi tavoitetta: Irakiin on voitava palauttaa Suomesta poistettaviksi määrätyt ihmiset, jotka eivät halua palata sinne. Lisäksi vapaaehtoisten palaajien lähdön on ministeriön mukaan sujuttava nopeasti.

Suomen sisäministeriön mukaan sekä Suomi että Irak haluavat helpottaa irakilaisten vapaaehtoista paluuta Irakiin ja tiivistää suomalaisten ja irakilaisten viranomaisten yhteistyötä.

Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa. Esimerkiksi Ruotsi ja Irak ovat sellaisen solmineet, mutta käytännössä sopimuksella ei ole ollut kovin suurta merkitystä.

Suomalaiset Irakiin keväällä

Irakin maahanmuuttoministeriön lähetystö kävi Suomessa viime viikolla. Irakilaisviranomaiset tapasivat sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Maahanmuuttoviraston ja poliisin edustajia.

Palautusneuvottelut jatkuvat, sisäministeriö kertoo. Suomalaiset viranomaiset vierailevat vuorostaan Irakissa todennäköisesti tänä keväänä.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kehotetaan välttämään matkustamista Irakiin. Ulkoministeriön mukaan turvallisuustilanne on hyvin huono monissa paikoissa, joissa ääriryhmät ja turvallisuusjoukot taistelevat. Lisäksi kansainvälinen liittouma tekee Irakiin ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan. Osa Irakista luokitellaan sotariskialueeksi.