1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän rupla rypee lähellä kaikkien aikojen pohjamutaa

Öljyn laskeva hinta vetää Venäjän talouslukemia yhä alaspäin. Maanantaina ruplan arvo suhteessa dollariin laski lähelle muutaman vuoden takaisia ennätysalhaisia lukemia.

talous
Ruplan seteleitä.
Jens Buettner / EPA

Öljyn hinta laski maanantaina alimmilleen yli kymmeneen vuoteen ja veti samalla Venäjän ruplan arvon ennätyksellisen alas. Raakaöjyn hinta laski hetkeksi alle 28 dollariin barrelilta. Ruplan arvo suhteessa dollariin läheni vuoden 2014 pohjamutaa, kun yhdellä dollarilla sai iltapäivällä 78,9 ruplaa.

Venäjän taloudesta luetaan nyt muutenkin synkkiä lukuja. Venäjän pörssin RTS-indeksin arvo on laskenut 16 prosenttia vuoden alun lukemiin verrattuna.

Taloutta kurittavat öljyn hinnan lisäksi myös länsimaiden talouspakotteet.

Venäjä: Pakotteet vain pieni murhe

Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš sanoi maanantaina, että pakotteet ovat leikanneet talouskasvua 0,5 prosenttia ja öljyn hinnan romahtaminen kolme prosenttia.

Dvorkovitš halusi osoittaa tällä, että pakotteet eivät juuri Venäjää hetkauta.

– On mielenkiintoista, miten jotkut kumppanimme puhuvat pakotteista ikään kuin ne vahingoittaisivat talouttamme merkittävästi. Merkitys on kuitenkin pieni verrattuna öljyn hinnan vaikutukseen, Dvorkovitš sanoi Hongkongissa

Öljyn hintaan vaikutti maanantaina Iranin talouspakotteiden poistaminen (siirryt toiseen palveluun) ja maan paluu vapaammille öljymarkkinoille. Venäjällä kuitenkin uskotaan, ettei Iranista ole vielä täysveriseksi kilpailijaksi.

– Hinnat tasaantuvat. Keplottelijat käyttävät nyt tilannetta hyväkseen vetääksen hinnan niin alas kuin mahdollista, sanoi energia-asiantuntija Alexander Pasešnik uutistoimisto TASS:lle.

Lähteet: AFP, AP, TASS

Lue seuraavaksi