Jyväskylän konserttisalin hankesuunnitelma valmis – kokonaisuuden hintalappu 53 miljoonaa euroa

Jyväskylään kaavailtu konserttisali tulisi maksamaan noin 35 miljoonaa euroa. Sen lisäksi tehtävät Paviljongin parannus- ja muutostyöt nostavat kokonaisuuden hintalapun yli 50 miljoonaan euroon.

JKMM Arkkitehtien havainnekuva sunnitellusta konserttisalista. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Jyväskylään on puuhattu konserttisalia jo vuosikymmenet. Kaupungin tasokas sinfoniaorkesteri soittaa tarkoitukseen akustisesti sopimattomassa kaupunginteatterissa. Heikoista konserttioloista huolimatta orkesterin konsertit ovat käytännössä loppuunmyytyjä.

Konserttisalin ja Jyväskylän Paviljongin muutostöiden kokonaisuuden hankesuunnitelma on nyt valmistunut. Kokonaisuudessa on noin 18 000 neliötä, joista 12 000 neliötä on uutta. Hankesuunnitelman mukainen hinta on 52,8 miljoonaa euroa.

– Neliöhinnaksi tulee alle 3000 euroa. Se on tällaiselle rakentamiselle melko edullinen hintalappu, sanoo arkkitehti Samuli Miettinen kokonaisuutta suunnittelevasta JKMM Arkkitehdit -toimistosta.

Konserttisali nielaisee kokonaiskustannuksista kolmanneksen.

Samuli Miettinen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

– Siinä maksavat tekniikka ja koko. Se on valtavan korkeaa tilaa, lähentelee 20 metriä. Tiloille rakennetaan omat kantavat rakenteet, jotta ne toimivat austisesti häiriöttä, ja niiden päälle tulevat vielä akustiset rakenteet erikseen. Se on aikamoinen kerrosvoileipä, jonka kaikki kerrokset on huolellisesti suunniteltava ja rakennettava. Rakennustyyppi on kallis, Miettinen valottaa.

– Paviljongissahan on jo iso auditorio, ja se on tietenkin tutkittu, mutta siitä ei millään saisi akustisesti sopivaa, hän lisää sanoo.

Konserttisali on mitoitettu yli tuhannelle kuulijalle ja täysimittaiselle sinfoniaorkesterille. Saman kokoisia saleja Suomessa ovat Lahden- ja Kuopion salit. Helsingissa ja Tampereella on suuremmat salit. Suunnittelun lähtökohta on perinteinen kenkälaatikkomalli.

Jyväskylä Sinfonian käyttötarpeeksi konserttisalille on arvioitu 60 kokonaista päivää, jotka olisivat konserttipäiviä, ja lisäksi 160 puolikasta päivää. Lisäksi se käyttäisi pienempää harjoitussalia noin sata päivää vuodessa.

– Muun ajan tilat olisivat vuokrattavissa ulos. Näitähän voidaan käyttää monipuolisesti ja eri musiikkityyleille, Miettinen toteaa.

Hankesuunnitelmaan kuulu myös Paviljongin ja viereisen hotellin yhdistävä laajennus. Laajennukseen sijoittuisivat uusi kokous- ja kongressikeskusen sekä toimistoja.

Suunnitelma etenee valtuuston käsittelyyn maaliskuussa.

Näkymä Musiikkisaliin Messuaukiolta. Kuva: JMKK Arkkitehdit