1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijanuorille Oulussa annettu kollektiivinen porttikielto peruttiin

Nuori turvapaikanhakijamies on käynyt kaksi kertaa Vesi-Jatulin naisten suihkutiloissa. Kolmatta kertaa ei nuori mies voi erehtyä naisten puolelle, sanoo Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä

Kotimaan uutiset
Uimareita Raksilan uimahallissa Oulussa
Eniten turvapaikanhakijoita Oulun uimahalleista on käynyt Raksilassa, mutta pahimmat ongelmat ovat kuitenkin keskittyneet Vesi-Jatuliin Timo Sipola / Yle

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä on perunut Haukiputaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisyksikön asukkaille annetun kollektiivisen porttikiellon Vesi-Jatuliin. Porttikielto koskee nyt vain naisten puolelle mennyttä nuorta miestä.

– Päädyin siihen että näin laajaa porttikieltoa ei voi antaa yhden henkilön väärinkäytöksen johdosta. Toki tämä on ollut erittäin vakava tapahtuma, eikä ollenkaan siedettävä, sanoo Penttilä.

"Tällaista ei voi hyväksyä"

Asumisyksikössä asuva nuori mies on kahteen otteeseen tämän vuoden aikana käynyt tahallisesti naisten puolen suihkutiloissa. Tästä syystä viime torstaina koko turvapaikanhakijaseurue poistettiin hallista ja koko 40 nuoren yksikölle annettiin porttikielto.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja otti asian tänään käsiteltäväkseen ja päätti että porttikielto koskee vain torstaina naisten puolelle mennyttä henkilöä.

– Tällaista käytöstä ei voida hyväksyä millään muotoa. Kyllä tämä on saatava loppumaan. Tämä on otettava vakavasti. Asukkaiden ja asumisyksikön täytyy ottaa tästä kuitenkin kollektiivinen vastuu. Tämän täytyy olla viimeinen kerta.

Marraskuussa Haukiputaan alaikäisten asumisyksikköön tulleet 40 nuorta ovat tässä yhteydessä saaneet kyseenalaista mainetta, vaikka kyse on mitä ilmeisimmin ehkä vain yhdestä yksilöstä, jolle sääntöjen noudattaminen on vaikeaa.

Kolmatta kertaa ei voi tulla

Poliisille on tehty Vesi-Jatulin viimeisimmästä välikohtauksesta ilmoitus. Tapahtuman kohteeksi joutuneille naisille ja tytöille nuoren miehen ilmaantuminen naisten suihkutiloihin oli traumaattinen kokemus. Sivistys- ja kulttuurijohtajan mukaan kolmatta kertaa ei voi tulla.

– Poliisi tutkii onko mahdollisesti syyllistytty rikoslain rikkomiseen. Meillä on sitten omat keinomme saattaa asia järjestykseen jos tällainen vielä jatkuu. Sellaisia ovat esimerkiksi erimittaiset porttikiellot, arvioi Penttilä.

Sitäkin on ehditty pohtia, että minkälaisia seuraamuksia nuorten omassa kulttuuripiirissä vastaavasta naisten seksuaalisesta häirinnästä saattaisi koitua. Että selviäisikö siitä nuhteilla ja porttikiellolla.

– Kieltämättä tämä näkymä on tullut myös itselle mieleen, toteaa Penttilä.

Lue seuraavaksi