Hyppää sisältöön

Omainen: "Pesimme seiniä ja siistimme äitimme Pappilanpuiston hoitokodissa"

Pihlajalinnan Pappilanpuiston hoitoyksikkö on jälleen joutunut kohun keskelle. Muistisairaan vanhuksen omainen kertoo pesseensä itse ulosteita äitinsä huoneen seiniltä ja huolehtineensa äitinsä suihkuttamisesta viikonvaihteessa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pihlajalinnan Ikipihlaja Pappilanpuisto -hoivayksikössä Tampereella selvitetään omaisen tekemää valitusta hoivakodin asukkaan saamasta huonosta hoidosta.

Iäkkään, muistisairaan äitinsä hoidosta huolestunut Anne Johansson kertoo ripulista kärsineen äitinsä hoidon olleen asiatonta viikonvaihteessa. Johansson kertoo kirjelmässä pesseensä itse ulostetta äitinsä huoneesta.

"Meidät saatetaan äidin huoneeseen odottamaan ja meille esitellään huoneen lattian ulkonäköä ja perusteellaan sen likaisuutta sillä, että yöhoitaja oli sitä joutunut kakasta siistimään. Ikkuna oli auki suoraan pakkaseen hajuhaitan vuoksi. Huone oli kylmä ja haiseva."

"Pesimme kuivuneet ulostejäämät WC-istuimen laidalta, lattialta ja lavuaarin reunoista. Pesimme huoneen lattian, hankasimme vanhat kuivuneet kakat valokatkaisimista ja komeron ovesta."

"Vaihdomme patjan suojuksen ja kaikki ne vuodevaatteet, joissa oli kuivuneita ripuliläiskiä."

Johansson kertoo kirjelmässään joutuneensa huolehtimaan itse myös äitinsä pesuista, koska hoitajat eivät suostuneet hoitaneet asiaa, vaan vetosivat sovittuihin suihkupäiviin.

"Hetken kuluttua tulee valtava ripumäärä vaippaan. Menen hoitajien luo ja ilmoitan asiasta. He istuvat molemmat ruokailemassa yhtäaikaa."

"Kumpikaan ei sano mitään. Kumpikaan ei tule missään vaiheessa katsomaan  tilannetta Mairen huoneeseen."

"Hoitaja sanoo, että pesulla on käyty ja että taas ensi viikolla suihkutellaan."

"Suihkutamme ja pesemme äidin kauttaaltaan kaksissa miehin. Tämä on pitänyt tehdä useasti ennenkin."

Ylen tavoittama Johansson moittii Pappilanpuiston työntekijöiden asennetta.

– On aika näkyvää, että tämä hoitajien asenne ei tule sieltä sydämestä tähän työhön ja se näkyy.

Kursiivilla olevat sitaatit ovat peräisin kirjelmästä, jonka Johansson on lähettänyt muun muassa terveysyhtiö Pihlajalinnaan, Tampereen kaupungille ja aluehallintovirastoon.

Pihlajalinna pahoittelee tapausta

Pihlajalinna pitää julkisuuteen tullutta omaisen kertomusta vanhuksen heikosta hoivasta valitettavana ja pahoittelee tapahtunutta. Yhtiö on ollut yhteydessä Johanssoniin maanantaina.

Pihlajalinnan palvelujohtaja Arja Laitinen ei ole vielä ehtinyt puhuttaa viikonvaihteessa työvuorossa olleita hoitajia, joten yhtiöllä ei ole tarkkaa tietoa tapahtumien kulusta.

– Tämä on erittäin valitettava tapaus. Tarkemmin en vielä tästä kyseisestä tapauksesta tiedä, Laitinen sanoo.

Pihlajalinnan mukaan Johanssonin kirjoitus tuo esiin esimerkin vakavista ongelmista, joiden takia yksiköstä on irtisanottu henkilökuntaa viime vuoden aikana.

– Tässä yksikössä hoitokulttuuri ei ole sellaisella tasolla kuin muissa Pihlajalinnan yksiköissä. Näiden asioiden kanssa me painimme, Laitinen jatkaa.