Kuopion uima- ja keilahallin tilalle suunniteltu asumis- ja yrityspuisto ei saanut vielä lähtölupaa kaupunginhallitukselta – lisäselvityksiä kaivataan

Health City Finland -yhtiö haluaisi rakentaa Hatsalan alueelle muun muassa asuntoja, päiväkodin ja tiloja terveyspalveluyrityksille. Kaupunginhallituksen piti käsitellä maa-alueen varaamista hankkeen tarpeisiin, mutta kaupunginjohtaja veti asian pois esityslistalta. Kaupunginhallitus haluaa muun muassa kutsua yhtiön edustajan selvittämään hanketta tarkemmin.

kaupunginhallitukset
Kuopion uimahalli
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa kaupunginhallitus haluaa vielä lisäselvityksiä keskustan lähistölle Hatsalaan uima- ja keilahallin paikalle suunnitellusta asumis- ja yrityspuistosta. Kaupunginhallituksen piti käsitellä maa-alueen varaamista Health City Finland -yhtiön hankkeelle maanantaina, mutta kaupunginjohtaja Petteri Paronen veti asian pois esityslistalta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Kantasen (kok.) mukaan syitä oli kolme. Kaupunginhallitus haluaa kutsua Health City Finland -yhtiön edustajan esittelemään konseptia kaupunginhallitukselle. Lisäksi osa kaupunginhallituksen jäsenistä kaipasi vielä lisäselvyyttä viereisen Kuntolaakso-hankkeen suunnitelmiin.

Hankkeet ovat sidoksissa toisiinsa, sillä Kuntolaakso-hankkeessa suunnitellaan alueelle uutta uimahallia. Vanhaa uimahallia ei voida purkaa ennen kuin uusi on rakennettu. Kuntolaakson kilpailutus on alkamassa tällä viikolla. Hankkeen keskiössä on etsiä toteuttajat uimahalli- ja jäähallipalveluille yksityisrahoitteisella vuokramallilla.

Kaupunginhallitus halusi lisäksi vielä lisäselvyyttä Hatsalan alueen suunnittelun lähtökohtana olevasta, aiemmin pidetystä Europan 12 -arkkitehtuurikilpailusta.

– Kokonaisuutena keskustelu hankkeesta oli positiivista ja uteliasta, sanoo Pekka Kantanen.

Vastaavanlaisen hankkeen rakentaminen alkamassa alkukesästä Oulussa

Health City Finland -yhtiön suunnitelmissa on rakentaa Hatsalan alueelle asuntoja, hyvinvointitalo, päiväkoti sekä tiloja terveyspalveluyrityksille. Kaupunki tutkii mahdollisuuksia varata alueelle mahdollisuuden myös ARA-asuntotuotannolle.

Keilahallin nykyinen vuokrasopimus yrittäjän kanssa ulottuu vuoden 2020 loppuun saakka. Suunnitellulla alueella sijaitsevat myös Hesburger-pikaruokaravintola sekä suojeltu vanhan kasarmialueen varastorakennus.

Kaupungin suunnitelmissa on ollut aloittaa Hatsalan alueen asemakaavoittaminen tämän vuoden aikana.

Health City Finland -yhtiöllä on käynnissä vastaavan kokoluokan, eli kokonaisuudessaan noin sadan miljoonan euron hanke Oulussa. Siellä rakentaminen on tarkoitus aloittaa touko-kesäkuussa, kertoo toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä. Tällä aikataululla ensimmäiset kohteet valmistuisivat Oulussa vuodenvaihteessa 2017–2018.

Yhtiön mukaan Oulun hankkeen ensimmäinen rahoittaja on keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Kaleva Oy, joka sijoittaa hankkeeseen enimmillään 5,5 miljoonaa euroa. Muiden rahoittajien kanssa neuvotellaan.

Health City Finlandin emoyhtiö on vuonna 1988 perustettu Cor Group Oy. Sen keskeiset liiketoiminta-alueet ovat terveydenhuolto, digitaalinen media sekä asumis- ja palvelukehitys. Konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli 68 miljoonaa euroa.