Koe uusi yle.fi

Lounais-Suomen poliisi: Penkkarilakanoiden ennakkosensuurille ei ole perusteita

Joensuussa poliisi käy läpi abiturienttien penkkarilakanat etukäteen. Lounais-Suomen apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola sanoo luottavansa nuorten omaan harkintaan eikä kannata lakanoiden tekstien etukäteisvalvontaa.

Kotimaa
Abit penkkariajelulla
Kimmo Salvén / Yle

Joensuun poliisin suunnitelma käydä etukäteen läpi abiturienttien penkkariajeluiden lakanat herättää hämmennystä Lounais-Suomen poliisin johdossa. Apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola katsoo, että tämänkaltaiseen toimintaan ei ole tarvetta.

– Poliisin ei ole syytä lähteä ennakkosensuuriin. Luotan nuoriin, että he ovat fiksuja ja ymmärtävät, mitä banderolleihin sopii laittaa, Vuola sanoo.

Joensuussa poliisi tarkkana

Pohjois-Karjalassa Joensuussa penkkaribanderollit syynätään tarkoin.

Penkkareiden yleisiä sääntöjä käydään läpi vastaavan opettajan, oppilaskunnan edustajan ja poliisin kanssa yhdessä. Kun penkkaripäivä koittaa, poliisipartio katsoo silmämääräisesti banderollien tekstit tarkastaessaan penkkariautoiluun liittyviä turvallisuusnäkökohtia.

Poliisin ei ole syytä lähteä ennakkosensuuriin.

Apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola

Poliisihallituksen arvion mukaan Joensuun käytäntö saattaa johtua kaupungin menneisyydestä rasististen skinien paikkakuntana.

Vuola: "Ei ongelmia"

Lounais-Suomen apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola toteaa, että esimerkiksi Satakunnassa poliisilla ei ole ollut huomautettavaa penkkarilakanoista.

– Tämä on vuosikymmenien perinne enkä muista, että lakanoissa olisi ikinä ollut mitään sellaista loukkaavaa, josta olisi tullut ilmoituksia poliisille, Vuola sanoo.

Penkkari- eli penkinpainajaispäivä on tänä vuonna tasan kuukauden kuluttua torstaina 18. helmikuuta. Tuolloin abiturientit ovat viimeistä päivää koulussa ja lähtevät lukulomalle valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin.