1. yle.fi
  2. Uutiset

Eläinrääkkäysepäily pizzeriassa Ruotsissa: Lampailta viillettiin kaulat auki halal-menetelmällä

Eläinrääkkäyksestä epäillyt miehet ovat kiistäneet teurastaneensa lampaat. He väittävät ostaneensa lampaat teurastettuina Halmstadista.

Ulkomaat
Poliisi löysi lampaat teurastettuina pizzerian vajasta Falkenbergissä kesäkuussa
Poliisi löysi lampaat teurastettuina pizzerian vajasta Falkenbergissä kesäkuussa.Kuvakaappaus SVT Nyheter Hallandin sivulta.

Kahta miestä epäillään eläinrääkkäyksestä falkenbergiläisessä pizzeriassa Ruotsin länsirannikolla, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Silminnäkijän mukaan miehet kuljettivat kaksi lammasta perävaunussa pizzerian edustalle. Ne seisoivat perävaunussa noin tunnin, ennen kuin miehet veivät ne vajaan ja sulkivat oven. Silminnäkijä soitti näkemästään poliisille.

Partio löysi vajasta lampaat kaulat katkottuna. Ikkunalaudalla oli verinen veitsi, ja vajan betonilattia oli peittynyt vereen.

Halmstadista kotoisin olevia noin 30-vuotiaita miehiä syytetään eläinrääkkäyksestä. Heidän epäillään teurastaneen lampaat halal-menetelmällä ilman tainnutusta ja valuttaneen niiden veren ulos. Halal-teurastus on muslimiperinne, jossa teurastaja viiltää eläimen henkitorven nopeasti auki.

Syyttäjän mukaan lampaat joutuivat kärsimään ilman hyväksyttävää syytä, kun niitä ei teurastettaessa tainnutettu, kuten Ruotsin laki vaatii.

Miehet ovat kiistäneet teurastaneensa lampaat. He väittävät ostaneensa lampaat teurastettuina Halmstadista. He ovat kuitenkin kieltäytyneet nimeämästä teurastamoa, josta lampaat olisivat peräisin.

Miesten yhteys pizzeriaan on epäselvä. SVT:n mukaan yhtiörekisteristä ilmenee, että he eivät edusta pizzeriaa.

Korjaus 18.1. kello 23.20: Alkuperäistekstissä kirjoitettiin, että eläimiä ei teurastettaessa puudutettu, termiksi vaihdettu tainnutettu.

Lue seuraavaksi