1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitta, vatupassi ja sarjanumero säästävät tapetoijan kirosanoilta – katso vinkkivideo

EM-kisoissa Suomea edustava tapetoijamestari vinkaa, että kotitapiseeraaja voi välttää poimut ja kurtut muutamalla yksinkertaisella niksillä.

Kotimaan uutiset
Mari lappalainen tapetoi
Katso Mari Lappalaisen tapetointivinkit

Tapetointi vaatii käden taitoa, jollaista nykyisin löytyy yhä enemmän naisilta kuin miehiltä. Tämä rakennusmaalareiden työhön kuuluva taito onkin naisistunut viime vuosina.

– Ehkä se johtuu siitä, että siinä tarvitaan visuaalista silmää ja tarkkuutta, arvioi Mari Lappalainen, vasta 21-vuotias alan huippu.

Nuori nainen on tapetoinut huippupistein Taitajat-kisassa ja edustaa Suomea tulevana syksynä alan EM-kisoissa Göteborgissa. Harjoittelu tapahtuu työn lomassa.

Tapetoijalla täytyy olla jaloissa voimaa, koska on noustava pukille ja pukilta pois. Myös käsien lihaskunto on tärkeä.

– Henkistä kanttia treenataan erikseen. Sitä täytyy olla, kun kilpailussa on kova tohina ja paineet.

Mitta ja vatupassi takaavat tuloksen

Kotiseinien tapetointi saa monet kiroilemaan. Kuprut, saumat ja kohdilleen osumattomat kuviot ovat vältettävissä Mari Lappalaisen hyvillä neuvoilla.

– Ammattilaisilla on paljon niksejä, joita kotitapiseerajat eivät tiedä. Yksi tärkeimmistä on mitata niin seinä kuin tapetitkin, ettei jää kiusallisia muutaman sentin tyhjiä paikkoja, Lappalainen vinkkaa.

Myös vatupassin käyttö ja tapettirullien sarjanumerojen tarkistaminen kannattavat, sillä ne pelastavat tapettikuvioiden kaatumiselta tai sävyvirheiltä. Sama sarjanumero takaa samat sävyt.

Nykyään muodissa on uusi "valumaton" tapetti, joka voidaan laittaa seinään liisterin päälle. Tällöin säästyy liisteröinnin ja sitä seuraavien tapettivuotien käsittelyn mahdollisilta virheiltä.

– Jos on kyseessä tavallinen paperitapetti, on sen syytä antaa kostua muovipussissa kaikessa rauhassa liisteröinnin jälkeen. Näin tapetti ei ala seinään laiton jälkeen venyä, Mari Lappalainen vinkkaa.

Lue seuraavaksi