Koruartesaani tähtää tarvittaessa ulkomaille – kiinnostus alan koulutukseen on vähentynyt

Tulevat koruammattilaiset arvostavat suomalaisen muotoilun kunniakkaita perinteitä. Osa alan ammattilaisista tähtää kotimaan markkinoille, jotkut ovat valmiita lähtemään ulkomaille asiakkaita etsimään.

Kotimaa
Lasihelmen tekemistä lampputekniikalla

Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa käyvät lamput kuumina. Työpöydälle kiinnitetyt puhalluslamput työntävät ilmoille 1500 asteen liekkiä, mikä sulattaa ohuehkot lasipuikot.

Suojalaseihin sonnustautuneiden opiskelijoiden käsissä sula massa muuttuu helmiksi.

– Jos osaa käyttäytyä niin kyllä se on ihan helppoa. Mitään suurempia vahinkoja ei ole ainakaan täällä tapahtunut, opiskelija Karo Parikainen kertoo.

Taitajan käsissä lasilla on Karo Parikaisen monia mahdollisuuksia. Koruista tulee aina uniikkeja, koska kaksi ihmistä tuskin päätyy samaan lopputulokseen.

Keskittyneet ilmeet työpöydän ääressä kertovat korkeasta motivaatiosta opiskeluun. Sekä uudet että aiemmin aloittaneet opiskelijat tuntuvat viihtyvän hyvin valitsemassaan koulutuksessa.

Koruartesaaniksi pyrkivien määrä on kuitenkin vähentynyt. Opetus siirtyi puolisentoista vuotta sitten Kihniöstä Ikaalisiin, mikä saattoi vaikuttaa kiinnostuksen vähentymiseen.

– Kihniössä meillä oli asuntola, mikä saattoi edesauttaa opiskelua varsinkin jos edessä oli ammattialan vaihto, vastaava opettaja Lea Swantz arvioi.

Kiinnostuksen vähentymisestä koruartesaaniin koulutukseen kielii uusien opiskelijoiden vähäisyys. Tammikuussa opiskelun aloitti viisi uutta opiskelijaa, kun paikkoja olisi ollut neljälletoista.

Opiskelijoita korualalle tulee eri puolilta Suomea. Yksi heistä on Väinö Terho, joka on kotoisin Turusta. Hänen mielestään lasityöt ovat aina olleet kiinnostuvia. Nuorella miehellä on myös paljon kokemusta käsillä työskentelystä.

– Korupuolen olen jo käynyt, vähän puusepän hommia koittanut ja tällä hetkellä opiskelen lasinpuhallusta, Väinö Terho luettelee.

Työllistyminen mietityttää korualan opiskelijoita. Väinö Terholla on tähän omat suunnitelmansa.

– Jos töitä ei löydy Suomesta niin sitten lähdetään vähän pidemmälle etsimään. Kun on tekevä niin töitä kyllä löytyy, Väinö Terho painottaa.