Makedonian parlamentti hajotetaan helmikuun lopussa – Uudet vaalit huhtikuussa

Ennenaikaiset vaalit ovat osa hallituksen ja opposition EU:n tuella heinäkuussa tekemää sopimusta, joka tähtää kuukausia kestäneen poliittisen myllerryksen päättämiseen.

Ulkomaat
Makedonian parlamentti Skopjessa, 29. lokakuuta 2013.
Makedonian parlamentti Skopjessa.Georgi Licovski / EPA

Makedonian parlamentti on äänestänyt hajottamisensa puolesta. Parlamentti hajotetaan 24. helmikuuta ennenaikaisten vaalien edellä. Ne on määrä pitää huhtikuussa.

Ennenaikaiset vaalit ovat osa hallituksen ja opposition EU:n tuella heinäkuussa tekemää sopimusta, joka tähtää kuukausia kestäneen poliittisen myllerryksen päättämiseen. Pääoppositiopuolue Makedonian sosiaalidemokraattinen liitto (SDSM) on kuitenkin väläyttänyt vaalien boikotoimista.

– SDSM ei hyväksy vaaleja, ellei median vapautta taata ja vaaliluetteloja käydä läpi, sanoi puolueen edustaja Goran Sugareski parlamentissa.

Oppositio: Hallitus osti ääniä

Makedoniassa pidettiin edellisen kerran vaalit huhtikuussa 2014. Konservatiivipuolue VMRO-DPMNE voitti vaalit kolmatta kertaa peräkkäin, mutta SDSM syytti hallituspuoluetta äänten ostamisesta.

Kriisi syveni viime vuonna, kun SDSM syytti pääministeri Nikola Gruevskia 20 000 makedonialaisen salakuuntelusta. SDSM:n mukaan joukossa oli poliitikkoja, tuomareita, toimittajia, poliiseja, uskonnollisia johtajia ja ulkomaisia suurlähettiläitä.

Gruevski kiisti syytökset. Hänen mukaansa äänitteet oli tekaistu ulkomaisten vakoojien avulla.

Pääministeri ilmoitti erostaan perjantaina

Hallituksen ja opposition sopimuksen mukaisesti Makedonian pääministeri Nikola Gruevski ilmoitti erostaan perjantaina. Hänen piti luopua vallasta vähintään 100 päivää ennen uusia vaaleja.

Makedonian presidentin odotetaan julkaisevan väliaikaisen pääministerin nimen vielä maanantai-iltana.

Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991. Siellä asuu noin 2,1 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset