1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittiparlamentti väitteli: Trump on hullu ja hölmö, mutta sen ei pitäisi estää maahanpääsyä

Britit suivaantuivat Trumpin puheista, että muslimit muodostavat uhkan Yhdysvalloille ja kaikkien muslimien maahantulo tulisi toistaiseksi estää. Yli puoli miljoonaa allekirjoitti vetoomuksen, että Trumpia ei päästettäisi Britanniaan.

Donald Trump kampanjoimassa Nashuassa, New Hampshiressa, 28. joulukuuta. Kuva: Darren Mccollester / AFP

Yhdysvaltain republikaanipuolueen esivaaliehdokas Donald Trump on jatkossakin tervetullut Britanniaan, totesi suurin osa maan parlamentin jäsenistä kolme tuntia kestäneessä väittelyssä maanantaina. He eivät kuitenkaan säästelleet sanojaan kuvatessaan Trumpia huomionkipeäksi, hulluksi ja hölmöksi.

– Vaikka pidän tätä miestä hulluna, vaikka hänellä ei mielestäni ole mitään järkeviä näkökohtia, en aio olla se, joka vaientaa hänen äänensä, sanoi konservatiivipuolueen parlamenttijäsen Tom Tugendhat.

Yli 570 000 halusi estää Trumpin pääsyn maahan

Brittiparlamentti väitteli Trumpin maahantulosta, koska yli 570 000 brittiä oli allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Trumpille pääsyn estämistä Britanniaan. Väittely on lain mukaan järjestettävä jo 100 000 ihmisen vetoomuksesta. Äänestystä asiasta ei järjestetty.

– Tämän yhden miehen kimppuun hyökkäämisessä on se vaara, että hän saa päänsä päälle uhrin sädekehän, varoitti Työväenpuolueen parlamenttijäsen Paul Flynn.

Osa parlamenttijäsenistä kuitenkin kannatti Trumpin maahantulokieltoa.

– Tällä miehellä on erittäin korkea profiili, hän kilvoittelee maailman tärkeimmästä työstä. Hänen sanansa eivät ole koomisia, hänen sanansa eivät ole hauskoja. Hänen sanansa ovat myrkyllisiä, sanoi Työväenpuolueen Tulip Siddiq.

Trump vaati muslimeille maahantulokieltoa USA:han

Vetoomus Trumpin matkustuskiellosta Britanniaan käynnistettiin sen jälkeen, kun hän vaati muslimeille tilapäistä maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin. Trump katsoi heidän muodostavan uhkan Yhdysvalloille. Brittejä suututti lisäksi Trumpin väitteet, että Britanniassa on niin radikalisoituneita alueita, että poliisit eivät uskalla mennä niihin.

Pääministeri David Cameron on jo aiemmin tuominnut Trumpin heitot muslimeista eripuraa aiheuttavina, tyhminä ja väärinä. Hän on kuitenkin sanonut, ettei Trumpia pitäisi kieltää pääsemästä maahan.

Brittihallitus voi evätä maahanpääsyn henkilöiltä, jotka on tuomittu rikoksista tai joiden läsnäolon ei katsota edistävän yleistä etua. Britanniaan ei ole päästetty esimerkiksi nyrkkeilijä Mike Tysonia, räppäri Tyler the Creatoria, radikaaleja muslimisaarnaajia, eikä kristittyä fundamentalistia Fred Phelpsiä.