Potilastietokannan kaatuminen on uhka: "Melkein kuin hoitaisi potilaita kadulta löytyneinä"

Porin perusturvakeskus myöntää, että potilastietojärjestelmän kaatuminen viikonloppuna uhkasi pahimmillaan potilasturvallisuutta. Perusturvan sähköinen potilastietojärjestelmä Effica meni rikki lauantain ja sunnuntain välisenä yönä useiksi tunneiksi. Sama järjestelmä on käytössä monessa muussa kunnassa.

Kotimaa
Terveyskeskuksessa diabetestestausta.
Yle

Vanhat potilaiden paperikansiot alkavat olla historiaa lääkärien vastaanotoilla ja sairaaloissa, kun kaikki potilaisiin liittyvä informaatio on nykyään tietokannoissa. Tästä syystä jo muutaman tunnin katkos tietojärjestelmässä voi olla vaarallista potilaille.

Porin kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto kertoo, ettei viikonloppuna tapahtunut Porin perusturvan terveyspuolen katkos onneksi aiheuttanut akuuttia hätätilannetta.

Silloin olisi pitänyt ajatella perusturvan sisällä olleesta potilaasta samaa, että hän olisi löytynyt kadulta

Anna-Liisa Koivisto

– Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa, jos ei saa mitään tietoa potilaan taustoista. Saattaahan tulla jokin ensihoitoa vaativa tilanne perusturvan sairaalan osastolla tai kotihoidossa. Arkipäivisin katkos olisi vielä hankalampi tilanne.

Käytännössä tietokatkoksen aikana terveydenhuollon henkilöstö joutuu kohtelemaan potilaita ensikertalaisina, jos eivät sattumalta ole olleet edellisinä päivinä töissä.

– Silloin olisi pitänyt ajatella perusturvan sisällä olleesta potilaasta samaa, että hän olisi löytynyt kadulta, Anna-Liiisa Koivisto täsmentää.

Paperitulosteita varmuuden vuoksi

Porissa käytössä olevan potilastietojärjestelmän on toimittanut yritys nimeltä Medbit. Anna-Liisa Koivisto sanoo, että periaatteessa kaupungin pitäisi luottaa yhteistyökumppaniinsa ja varajärjestelmää ei pitäisi edes tarvita.

– Ikävä kyllä me joudumme perusturvan sairaalassa tekemään tällaiset varajärjestelmät, jotta tietynlaiset tiedot ovat aina printattuna paperille, Koivisto taustoittaa.

Porin kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto
Joona Haarala / Yle

Onni onnettomuudessa on se, että Satakunnan alueella päivystyksen vastaava järjestelmä on toiminut. Porin kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto sanoo kuitenkin, että hänen toimialallaan ongelmia on ollut viimeksi viime kuussa.

– Täytyy sanoa, että joulukuussa oli katkos päiväaikaan. Se kosketti Ulvilan terveysasemia ja arviointiyksikköä.

– Voit vain kuvitella, että toivoisi, että asiat hoituisi niin, että jokaisella työntekijällä olisi luonnikas ja asiantunteva olotila olla töissä. Silloin potilaat tulisivat parhaalla tavalla hoidetuksi. Ongelmat harmittavat.