yle.fi-etusivu

Nigeriassa laaja korruptioskandaali

Kymmenien korkeassa asemassa olevien henkilöiden epäillään varastaneen noin 7 miljardia dollaria maan valtion kassasta.

Ulkomaat

Länsi-Afrikan Nigeriassa on paljastunut laaja korruptioepäily. Kymmenien ministerien, valtion virkamiesten, kuvernöörien ja liikemiesten epäillään varastaneen noin 1,3 biljoonaa Nigerian nairaa, eli noin 7 miljardia dollaria Nigerian valtion kassasta seitsemän vuoden aikana, valtion viestintäministeri kertoi maanantaina.

Laajalle levinnyt korruptio on vaurastuttanut pientä eliittiä, mutta suuri osa nigerialaisista on juuttunut köyhyyteen siitä huolimatta, että maa on Afrikan tärkein öljyntuottajamaa, ja sillä on maanosan suurin talous.

Viestintäministeri Lai Mohammed kertoi medialle korruptioepäilyistä puheessaan Nigerian pääkaupungissa Abujassa, jossa hän julkisti korruption vastaisen kampanjan alkaneeksi. Lai Mohammed kutsui korruptiota Nigerian "sodaksi", ja sanoi, että elleivät nigerialaiset tapa korruptiota, korruptio tappaa heidät.

Nigerian keväällä valittu presidentti Muhammadu Buhari voitti vaalit vannomalla taistelevansa korruptiota vastaan. Buhari onkin kohdistanut korruptiosyytöksiä muun muassa entistä puolustusministeriä kohtaan.

Viime viikolla Buhari käynnisti tutkimukset entisten armeijan päälliköiden toiminnasta väitetyssä aseiden hankkimiseen liittyvässä huijauksessa. Entisen hallituksen on epäilty syytäneen 2,1 miljardin dollaria edellisen presidentti Goodluck Jonathanin vaalikampanjaan. Rahat oli tarkoitettu islamistisen Boko Haram -liikkeen vastaiseen taisteluun.

Presidentti Buhari on sanonut, että valtion rahakirstu oli käytännöllisesti katsoen tyhjä hänen astuessaan virkaansa edeltäjänsä Goodluck Jonathanin jälkeen.

Lähteet: AP, Reuters