"Ei kukaan muukaan kierrätä ja koko piha haisee" – mursimme viisi myyttiä biojätteestä

Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan vuoden alussa. Nyt kaatopaikalle ei saa päätyä orgaanista jätettä. Esimerkiksi Turun seudulla jokainen yli 20 asunnon kiinteistö joutuu järjestämään asukkailleen biojätteen keräyksen.

Kotimaa
Biojätettä tarjottimella
Biojäte on muun muassa kuoria, kahvi- ja teepusseja sekä talouspaperia.Minna Rosvall / Yle

Biojätteeseen liittyy yhä monia ennakkokäsityksiä. Jotkut pitävät keräämistä hankalana vaivana. Toiset pohtivat, meneekö biojäte todella erilliskeräykseen. Keräsimme yleisiä ennakkoluuloja. Viestintäpäällikkö Päivi Mikkola Lounais-Suomen Jätehuollosta vastaa.

*1. Biojätteen kerääminen on turhaa – se menee lopulta kuitenkin samaan kasaan muiden jätteiden kanssa. *

Päivi Mikkola: Kyllä ne ihan oikeasti menevät oikeaan käsittelyyn. Turun, Raision, Naantalin, Maskun, Liedon ja Paraisten alueelta kerättävä biojäte vastaanotetaan Topinojan jätekeskuksessa ja kuljetetaan rekkakuormana käsiteltäväksi Uudessakaupungissa toimivaan Biolinjan biokaasulaitokseen. Siitä saadaan kaasua energiantuotantoon ja lannoiteaineita.

Ainoastaan siinä tapauksessa, että jätteet on lajiteltu niin huonosti, että niitä ei voi käsitellä materiaalikierrossa, joudutaan niille keksimään muu käsittely. Sekalaista jätettä ei saa enää sijoittaa kaatopaikalle, joten tämä tulee aina kalliiksi. Huolellinen lajittelu on siis tärkeää.

2. Ei kukaan muukaan lajittele biojätettä.

Vain harva jättää kokonaan lajittelematta.

Päivi Mikkola

Päivi Mikkola: Vain harva jättää kokonaan lajittelematta. Taloustutkimuksen mukaan Turun seudun asukkaista noin 80–90 prosenttia lajittelee yleisimpiä jätteitä aina. Paperia lajitellaan parhaiten. Aina ja silloin tällöin lajittelee paperinsa 95 prosenttia asukkaista. Lasia lajittelee 93, metallia 91, akkuja ja paristoja 94 ja keräyskartonkia 86 prosenttia asukkaista.

3. Biojätteen kerääminen tuo lisäkustannuksia kotitaloudelle.

Päivi Mikkola: Biojätteen keräämiseen ei tarvita mitään erikoista järjestelmää tai rullakkoa. Voi ottaa vaikka ison hillopurkin tai vaikka muoviämpärin ja laittaa siihen pussia sisälle. Biojätteen voi kääräistä sanomalehteen. Nyytin voi asettaa kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kaupasta saatuun hedelmäpussiin. Roskiksella täytyy muistaa heittää se hedelmäpussi polttokelpoisen jätteen sekaan.

Taloyhtiö voi jopa säästää biojätteen keräämisellä jätemaksuissa.

Päivi Mikkola

Taloyhtiö voi jopa säästää biojätteen keräämisellä jätemaksuissa. Kun omakotiasukas kompostoi, jäteastiaa ei tarvitse tyhjentää niin usein. Kun biojäte on biojäteasiastiassa, sen käsittelymaksu on edullisempi kuin jos se on siellä polttokelpoisen jätteen astiassa.

4. Biojäteastia tuo yhteiselle pihalle hajua ja rottia.

Päivi Mikkola: Se sama biojätehän meillä on ennenkin ollut näissä jätekatoksissa. Tilanne ei muutu. Nyt se on omassa, erillisessä astiassa, jotta se saadaan siitä sitten hyvin käsiteltyä. Jäteastiat on kaivettu usein syvälle maan sisään, joten rottien on vaikea kaivautua niihin.

5. Jäteautot eivät mahdu Turun keskustan kapeista porteista, joten erilliskeräystä ei varmaan järjestetä kaikissa taloyhtiöissä.

Päivi Mikkola: Kaikista ahtaista porttikongeista jäteautot eivät mahdu kulkemaan. Silloin kuljettaja tuo astiat pihalta kadulle auton luo. Pienpakkureita kulkee keskusta-alueella ja ne voivat esimerkiksi eri päivinä kerätä eri jakeita. Jos eri astioita tyhjentävä auto on aina samannäköinen, voi syntyä käsitys, että kaikki menee samaan myllyyn. Tämä sama pätee isoihin jäteautoihin ja kaupunkilegenda jätteiden menosta samaa paikkaan jatkuu.