Säkkikaupalla leluja ja oma televisio – vastaanottokeskuksen lapset saivat leikkihuoneen

Vapaaehtoistyö vastaanottokeskusten ympärillä on edelleen aktiivista. Esimerkiksi Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukseen on vastikään kunnostettu lastenhuone vapaaehtoisvoimin.

Kotimaa
Shrek pehmolelu lastenhuone Salmiranta vastaanottokeskus vok
Kuuntele tunnelmia vastaanottokeskuksen lastenhuoneen valmistelusta.

Nukkeja, rakennuspalikoita, helistimiä, soittimia, roolivaatteita, aarrearkullinen jalokivä ja kruunuja. Salmirannan vastaanottokeskuksen uusi lastenhuone pullistelee lahjoituksena saatuja leluja.

Salmiranta rooliasulaatikko prinsessa kruunu lastenhuone vastaanottokeskus vok
Riika Raitio / Yle

– Tavaraa riittäisi vaikka päiväkodin tarpeisiin. Tavaraa tuli säkkikaupalla: meni useampi viikko niitä lajitellessa ja järjestellessä. Olemme tosi kiitollisia, sanovat vapaaehtoiset Minna Korhonen ja Mariam Hamad.

Myös soittimia on lahjoitettu, ja niille on luvassa opastettua käyttöä: vastaanottokeskukseen on ilmoittaunut vapaaehtoinen musiikinopettaja pitämään lapsille muskaria.

– Lisääkin vapaaehtoisia tarvittaisiin järjestämään ohjattua toimintaa, joten Salmirantaan voi käydä ilmoittautumassa, vaikka Facebook-sivuilla. Nyt se on vain muutaman ihmisen harteilla, vapaaehtoistyöntekijä Minna Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan huoneeseen on tulossa myös televisio, josta lapset voivat katsoa vaikkapa Pikku Kakkosta ja oppia samalla suomea.

Kompelukone ja nupineula

Aikuisille Salmirannassa jo riittää tekemistä, sillä esimerkiksi lastenhuone on sisustettu asukkaiden voimin. Ompeluhuoneessa naisten koneet ovat surranneet ahkerasti, kun lapsille on ommeltu istuintyynyjä ja katon somisteeksi viirejä.

Lastenhuoneen ovensuussa on riittänyt pieniä naamoja.

Ompelutalkoot Salmiranta vastaanottokeskus vok
Mariam Hamad

– Lapset ovat käyneet yhtenään kuikkimassa, joko saa tulla. Kiva olisi avajaisissa tarjota lapsille vaikka vähän namuja, Hamad sanoo.

Huoneessa on lelujen lisäksi runsaasti myös pelejä, joita Korhosen mukaan on tarkoitus pelata suomalaisten aikuisten johdolla.

Koristeviirejä kattoon Salmiranta lelu lastenhuone vastaanottokeskus Jyväskylä vok
Mariam Hamad

– Sitä ne avajaiset tulevat olemaan, että leikitään ja pelataan yhdessä lasten kanssa. Pelit ovat suomenkielisiä ja varmasti vieraita lapsille.

Suomenkielisiä sanoja vastaanottokeskuksen väki opiskelee ahkerasti. Esimerkiksi sakset on helppo sana, siitä antaa ompelukoneen ääressä istuva nainen näytteen, mutta esimerkiksi kaksoiskonsonantit tuottavat pulmia.

– Nupineula, nup-pi-neu-la. Kompelukone? Aaa, ompelukone! hän tankkaa.

Salmirannassa vieraili Riika Raitio.