Iso käännös Turkin pakolaispolitiikassa: syyrialaisille myönnetään työlupia

Ilman virallista työlupaa monet pakolaiset ovat ajautuneet orjan asemaan. Työlupa tarkoittaa vähintään minimipalkkaa.

turvapaikanhakijat
Nainen avaa lääkepulloa sylissään makaavalle pikkupojalle. Taustalla kupolitelttoja ja pyykkinaru.
Syyrialaisnainen antoi lapselleen lääkettä pakolaisleirissä Turkissa viime syyskuussa.Tolga Bozoglu / EPA

Turkin hallitus on päättänyt, että syyrialaisille pakolaisille aletaan myöntää työlupia. Turkissa on 2,5 miljoonaa syyrialaista paossa maansa sisällissotaa, enemmän kuin missään muualla.

Hallituksen päätöksen mukaan Turkissa vähintään puoli vuotta oleskelleet ja asianmukaisesti rekisteröityneet syyrialaispakolaiset voivat hakea työlupaa. Oikeus koskee niin pakolaisleireissä kuin muualla asuvia. Leireissä asuu noin kymmenesosa pakolaisista.

Luvan saaneille on maksettava vähintään minimipalkkaa. Nykyisin monet pakolaiset työskentelevät luvatta, ja osaa kohdellaan kuin orjatyövoimaa.

Työpaikka tuo myös itsetuntoa

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi kiittää Turkin päätöstä rohkeaksi ja tärkeäksi. Se on esimerkki tavasta, jolla pakolaiset tulisi ottaa vastaan, Grandi vihjaa muille valtioille.

– Työpaikka tuo ihmiselle itsetuntoa. Työpaikan ansiosta ei tarvitse kerjätä rahaa tai pyytää sitä viranomaisilta. Mielestäni tämä on erittäin suuri askel, Grandi sanoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Tehtävässään marraskuussa aloittanut Grandi valitsi Turkin ensimmäiseksi viralliseksi matkakohteekseen. Hän tapasi viranomaisia, pakolaisia ja heitä auttavien järjestöjen edustajia.

– Kuulin sydäntäsärkeviä tarinoita. Todellisia tarinoita naisista ja lapsista, jotka ovat menettäneet kaiken eivätkä tiedä, mikä heitä tulevaisuudessa odottaa, Grandi kertoo.