1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuusankoski

Vanhat työväenasunnot säästyvät purkutuomiolta – lahjoitetaan yhdistykselle

Joukko kuusankoskelaisia on valmiita kehittämään uutta toimintaa tyhjilleen jääneisiin Kettumäen työväenasuntomuseon rakennuksiin. Kouvolan kaupunki on antanut asialle siunauksensa suostumalla lahjoittamaan kuusi rakennusta perustettavan yhdistyksen käyttöön.

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Kouvola lahjoittaa Kettumäen työväenasuntomuseon rakennukset yhdistyksen ylläpidettäväksi Kuusankoskella.

Museoalueen kuusi rakennusta vaihtaa omistajaa sillä ehdolla, että yhdistys saadaan perustetuksi kesäkuun alkuun mennessä.

Kouvolan kaupunki linjaa, että tontti säilyy kaupungin omistuksessa, mutta vuokraa ei peritä niin kauan kun alue on yleishyödyllisessä käytössä. Museomiljöö tulee lisäksi säilyttää kohtuullisessa kunnossa. Lahjoitettavat rakennukset on tyhjennetty museoesineistä.

Joukko paikallisia järjestöjä ja ihmisiä tarjoutui ylläpitämään museota sen jälkeen, kun kaupunki listasi työväenasuntomuseon rakennukset myytäväksi tai purettavaksi.

Joulukuussa Kuusankoskella allekirjoitettiin aiesopimus, jonka tavoitteena on perustaa yleishyödyllinen yhdistys suunnittelemaan uutta käyttöä ja toimintaa Kettumäen museoalueelle. Yhdistyksen varsinainen perustaminen on odottanut nyt saatua kaupungin kantaa rakennusten lahjoittamisesta.