1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvapaikanhakijat sittenkin lumitöihin? – Kaupunki lupaa lapiot ja turvaliivit

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan Helsingin kaupunki ei järjestä lumenluontia, mutta rakennusvirasto on valmis lainaamaan työvälineet turvapaikanhakijoille. Saurin mukaan lumenluojia ei päästetä lumitöihin kaduille, jossa heiltä vaadittaisiin turvakoulutus eli katutyölisenssi.

Kotimaan uutiset
Auto parkissa lumeen hautautuneena.
Henrietta Hassinen / Yle

Turvapaikanhakijat saattavat sittenkin päästä lumitöihin Helsingissä.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr.) mukaan Helsingin kaupungin rakennusvirasto on valmis lainaamaan lumitöihin halukkaille turvapaikanhakijoille lapiot ja turvaliivit. Kaupunki ei kuitenkaan varsinaisesti järjestä tai osoita lumityökohteita, vaan järjestämisvastuu jää toiminnasta kiinnostuneen yhdistyksen tai organisaation järjestettäväksi.

– Jos joku organisaattori saa kerättyä kiinnostuneita ja löytää työkohteen, niin rakennusvirastolta saa kyllä lapiot ja varusteet, Sauri lupaa.

Sauri sanoo, että kiinnostusta lumitöiden tekemiseen on, ja rakennusviraston mukaan ainakin pari tahoa on jo tämänkaltaista mielenkiintoa osoittanut.

– Totta kai kaupunki haluaa antaa tälläisen mahdollisuuden. Turvapaikanhakijat varmaan haluavat tehdä jotain hyödyllistä, kun tekemisestä on pula, ja tässä on yksi sellainen mahdollisuus, Sauri sanoo.

Yle Helsinki uutisoi viime viikolla, että vapaaehtoisia lumenluojia ei voisi laittaa katualueelle töihin ilman erityistä katuturvakoulutusta. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan lapiohommia saisi kuitenkin tehdä yksityisten kiinteistöjen kuten taloyhtiöiden alueella kuka tahansa vapaasti.

– Puhe tästä turvakoulutuksesta ja katutyölisenssistä lähti siitä, että kaupungin omilla työntekijöillä pitää sellainen olla. Kaupungin lumityöthän tehdään pääasiallisesti työkoneilla. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että nyt laitettaisiin ihmiset tekemään sellaista työtä, jotka normaalisti tehdään järeimmilä laitteilla.

Helsingin yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies ehdotti viime viikolla, että turvapaikanhakijat voisivat ryhtyä lumitalkoisiin kaupunkilaisten tueksi.

Koulumiehen mukaan talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä ja saisi heidät tuntemaan itsensä hyödyllisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Vapaaehtoistyön organisoijiksi Koulumies on ehdottanut SPR:ää ja vastaanottokeskusten henkilöstöä.

Lue seuraavaksi