Typpitäytteiset renkaat yleistymässä henkilöautoissakin – rengasmyyjä kehuu talviominaisuuksia

Vihreistä venttiilinhatuista tunnistaa autonrenkaat, joissa on typpeä sisällä. Rengasmyyjän mukaan typpitäytteiset kumit toimivat myös pakkaskeleissä tavanomaisia paremmin.

Kotimaa
Typpitäytteisessä renkaassa on vihreä venttiilinhattu
Kati Siponmaa / Yle

Raskaalla liikenteellä on ollut jo useita vuosia käytössä typellä täytettyjä renkaita, mutta niille on alkanut olla kysyntää henkilöautopuolellakin.

Lapin Kumin Tornion toimipisteen vetäjä Juha-Pekka Koskinen laskee typen eduksi sen, että se ei reagoi lämpötilan vaihteluihin yhtä herkästi kuin tavallinen ilma.

– Kun typpi ei tutkitusti reagoi niin suuresti lämpötilan vaihteluihin, niin sitä kautta renkaan elinikä ja turvallisuus paranee ja polttoaineen kulutus vähenee, Koskinen listaa.

Typpitäytön paremmuus perustuu muun muassa siihen, että siinä renkaisiin pumpattava kaasu on erittäin kuivaa. Tavallisen paineilman sisältämä kosteus lisää renkaan paineen vaihtelua sen lämmetessä.

Erityisesti pakkasilla paineiden vaihtelu on autoilijoille tuttua ja sillä on suoraan vaikutuksensa ajoon.

– Jos laitetaan renkaaseen ilmanpainetta +20 asteen lämpötilassa ja nyt kun ulkona on 20 astetta pakkasta, niin renkaassa on helposti puoli baaria vähemmän painetta ja sitä kautta rengas menee aliohjaavaksi ja polttoaineenkulutus kasvaa, Koskinen sanoo.

– Auton turvallisuusjärjestelmät eivät myöskään toimi väärillä paineilla niin hyvin.

Vihreä venttiilinhattu kertoo typestä

Torniolainen Pekka Taramaa uusi tyttärensä autoon uudet kumit viime syksynä juuri siinä saumassa, kun rengasalan liikkeissä oli muutenkin täysi säpinä päällä. Taramaalle ei täysin selvinnyt, että autoon oli laitettu typpitäytteiset renkaat alle.

Mies alkoi myöhemmin ihmetellä renkaista silmiin pistäviä kirkkaan vihreitä venttiilinhattuja.

– Ajattelin, että onpa hassun väriset venttiilinhatut, että nyt on designer tehnyt vähän hassua työtä. Todellisuudessa kuitenkin ajattelin, että on näihin joku oikea selityskin.

Taramaa ei kuitenkaan muistanut asian perään kysellä, ennenkuin joulunajan välipäivinä lähti uusimaan myös oman ajopelinsä renkaat. Hänelle kerrottiin vihreän korkin olevan merkkinä siitä, että renkaissa on täytteenä typpeä.

Juha-Pekka Koskinen laittaa renkaaseen typpeä täytteeksi
Juha-Pekka Koskinen täyttää renkaan typellä.Kati Siponmaa / Yle

Typpi ei säästä tarkistuksilta

Juha-Pekka Koskinen sanoo, että asiakkaalle asiasta kyllä kerrotaan, sillä typpitäytteisillä renkailla on hivenen korkeampi hintakin.

Sinänsä asiakas voi lähteä ajelemaan typpitäytteisillä renkailla tyynen tietämättömänä. Jos rengas jostain syystä tyhjenee, siihen voi lisätä ihan tavallista ilmaa.

– Tottakai voi laittaa esimerkiksi huoltamoilta saatavaa paineilmaa ja myös typpitäytteiset renkaat on hyvä välillä tarkistaa.

Koskisen mukaan viime syksyn jälkeen muutamia satoja asiakkaita on päätynyt ottamaan typpitäytteiset renkaat. Yleistyykö typpitäytteisillä ajaminen myös henkilöautoilla, sen näyttää Koskisen mukaan aika.

– Henkilökunnan omat kokemukset ovat kyllä hyvät. Laitoin myös omaan polkupyörään viime kesänä kokeeksi typet ja paineet ovat pysyneet tasaisina, Koskinen hymyilee.

– Sitä kun on tottunut, että nykypyörien kapeita renkaita pitää monta kertaa kesässä pumpata, niin minun pyörään ei tarvinut ilmaa lisäillä. Mutta aika ja asiakkaiden saamat kokemukset näyttävät tuleeko typpitäyttö henkilöautoissa yleistymään, Koskinen muotoilee.