Sadat perheet jäävät kaipaamaan lastenhoitopalvelua Oulussa - kaupunki lopettaa tukemisen

Suosittu Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitopalvelu päättyy Oulussa tammikuun lopussa. Kaupunki kehottaa käyttämään kotipalvelua tai hankkimaan lastenhoitajan vapailta markkinoilta. Äkillinen lopettamispäätös on monelle perheelle kova isku. Matkailijat kiittelevät palvelua Kuusamossa, missä toiminta jatkuu tuettuna Kempeleen ja Muhoksen tapaan.

Kotimaa
Jenny Halvari ja  lapset Ahti ja Raita.
Ensio Karjalainen / Yle

Oulun kaupunki irtisanoi kumppanuussopimuksen Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) lastenhoitopalvelusta ja lopetti samalla tuen maksamisen, joka on ollut noin 50 000 euroa vuodessa.

Se on matalan kynnyksen toimintaa eli kaikkien perheiden saavutettavissa.

Leena Huhanantti

Kaupunki neuvoo lapsiperheitä ostamaan lastenhoitopalvelua alueen yrityksiltä tai hakemaan kaupungin kotipalvelua.

Kaupungin kotipalvelu on harkinnanvaraista. Sitä saadakseen on täytettävät kriteerit, joita ovat muun muassa alentunut toimintakyky perhetilanteet tai vamman vuoksi. Sitä ei voi saada pelkästään lastenhoitoa varten.

Monet perheet jäivät ilman hoitajaa

MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Leena Huhanantti pitää heidän lastenhoitotoimintansa etuina joustavuutta ja saavutettavuutta.

– Se on matalan kynnyksen toimintaa eli kaikkien perheiden saavutettavissa. Hoitajan voi saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, joskus jopa samalle päivälle, Huhanantti kertoo.

Lastenhoitopalvelua on saanut MLL:n kautta vuodesta 1990. Vuonna 2015 sitä käytettiin 4 000 tuntia. Asiakasperheitä on yhteensä 2 000, joista lähes 300 vakituisia.

Toimintaa tuetaan kolmessa kunnassa

Lastenhoitopalvelut jatkuvat kuntien tukemana tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamossa, Kempeleessä ja Muhoksella.

MLL:n Kuusamon paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jenny Halvari muistuttaa, että yhdistyksen lastenhoitopalvelu on halpaa.

Päivittäin useampi perhe ottaa yhteyttä.

Leena Huhanantti

– Kyllä meillä on aivan eri taksat kuin esimerkiksi yrityksillä, Halvari toteaa.

Kuusamossa Mannerheimin lastensuojeluliitto perii lastenhoidosta reilut kahdeksan euroa tunnilta.

Puhelin soinut tiuhaan

Kun tieto toiminnan lopettamisesta tuli, Leena Huhanantin puhelin on soinut tiuhaan.

– Päivittäin useampi perhe ottaa yhteyttä. He ovat tosi harmissaan ja huolissaan kaupungin päätöksestä. Olen pahoillani perheiden puolesta, Huhanantti toteaa.

Huolestuneille, ilman hoitajaa jääneille perheille Huhanantti ei voi tarjota paljon muuta kuin ymmärrystä.

– Se on perheiden kuuntelemista ja yhdessä miettimistä. Ei minun tiedossani ole sellaisia vaihtoehtoja, joita voisin heille tarjota. Voin ainoastaan neuvoa ottamaan yhteyttä kaupunkiin ja pyytämään sieltä apua.

Matkailijoilta tulee kiitosta

Kuusamossa, erityisesti Rukalla MLL:n lastenhoitopalveluja on matkailijoiden suosiossa. Palvelua käytti viime vuonna Kuusamossa 42 perhettä, joista suurin osa oli Rukalla lomailevia.

Ei minun tiedossani ole sellaisia vaihtoehtoja, joita voisin heille tarjota.

Leena Huhanantti

– Lapsia on hoidettu muun muassa mökeillä, Angry Birds -puistossa ja lastenrinteissä niin, että vanhemmat ovat päässeet esimerkiksi aikuisten laskettelurinteisiin rentoutumaan. Ymmärtääkseni palvelusta on tykätty hyvinkin paljon, Jenny Halvari sanoo.

Kuusamon MLL aikoo kouluttaa kuluvan vuoden alkupuolella lisää lastenhoitajia. Heitä työskentelee Kuusamossa tällä hetkellä viisi.