"Tämä on itsessään kuin oppiaine" – lukiolaiset ovat ammentaneet oppia teatterista vuosikymmenien ajan Juvalla

Lukiolaisten teatteriharrastus elää vahvana Juvalla. Juvan Lukioteatterin toiminta on ollut osa lukio-opetusta yli kaksikymmentä vuotta. Tänä vuonna opiskelijoiden esitys sijoittuu kesäfestareille.

kulttuuri
Juvan lukioteatterin harjoitukset.
Vilva Pesonen ja Jukka Jolkkonen harjoittelevat Himorock-näytelmää.Timo Ikonen / Yle

"Ota vaikka tosta olkapästä kiinni.." opastaa esikoisohjaaja Wilhelm Grotenfelt Jukka Jolkkosta. Kohtaus tapahtuu festariteltan äärellä, sillä Juvan Lukioteatterin "Himorock - enempää et saa" -esitys sijoittuu kesäisille festivaaleille.

Nuorten tunteet ja ihmissuhteet ovat vahvasti esillä.

– Teos kertoo myös ystävyydestä, ystävyyssuhteista, itsensä löytämisestä ja seksistä, kertoo käsikirjoitustiimissä mukana oleva ohjaaja Wilhelm Grotenfelt.

Perjantaina 22.1.2016 ensi-iltansa saavan näytelmän käsikirjoitus on syntynyt kolmen juvalaistaustaisen kirjoittajan voimin. Grotenfeltin lisäksi kirjoittajina ovat Satu Piispa-Hakala ja Johanna Kuusisto.

– Omista nuoruusvuosista on ammennettu asioita ja on keksitty vähän omia juttuja lisäksikin. Luulen, että teksti uppoaa sekä esiintyjiin, että yleisöön.

Pitkiä päiviä näyttämöllä

Himorockin harjoitukset aloitettiin jo syksyllä, mutta tammikuussa harjoitustahti on kiihtynyt. Lukiolaisille treenit tietävät pitkiä koulupäiviä.

– Se vie tietysti oman aikansa, kun päivällä ollaannormikoulua, iltapäivällä tullaan tänne ja ollaan iltaan asti. Läksyt jää usein tekemättä, mutta tämä on sen arvoista, myöntää esiintymässä oleva Jukka Jolkkonen.

Juvan lukioteatterin harjoitukset.
Timo Ikonen / Yle

– On tämä vähän rankkaa, mutta läksyt hoituvat omia kohtauksia odotellessa, Vilva Pesonen paikkaa.

Lukiolaiset ovat esikoisohjaajalle hyviä ohjattavia.

– He ovat sillä tavalla helppoja, että he kuuntelevat ohjeita ja tekevät parhaansa mukaan. Lukioteatteri on siinä mielessä hieno juttu, että innokkuutta löytyy ja kaikki ovat tässä omasta tahdostaan, Wilhelm Grotenfelt sanoo.

Yli 20 vuotta lukioteatteria

Lukioteatteri on toiminut Juvalla 1990-luvun alkupuolelta saakka. Teatteriproduktioon osallistuminen on vapaaehtoista, mutta innokkaita on riittänyt.

– Tästä on muodostunut koko koululle ja oppilaille hirveän tärkeä juttu. Yleensä noin puolet tai enemmänkin oppilaista on vuosittain mukana, kertoo lukioteatterin tuottaja Sannamari Kiljunen.

Kiljunen näkee vuosittaisen teatteriprosessin myös Juvan lukion vetovoimatekijänä. Samalla mukana olevat oppilaat saavat ammentaa oppia perinteisten aineiden ulkopuolelta.

– Tässä opitaan taitoja koko elämän varrelle: pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, yhteistyötaitoja erilaisten ihmisten kanssa ja pääsee kokemaan sellaisia itsensä ylittämisen kokemuksia, Kiljunen sanoo.

– Tämä on itsessään kuin oppiaine, Vilva Pesonen tiivistää.