1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oscar-ehdokkaiden täysvalkoinen näyttelijälista turhauttaa elokuva-alan mustia

Myös viime vuonna kaikki 20 ehdokasta olivat valkoisia. Listasta päättävässä elokuva-akatemiassa ylivalta on valkoisilla yli 60-vuotiailla miehillä.

Ulkomaat
John Krasinski ja Cheryl Boone Isaacs katsovat toisiaan ja taputtavat käsiään teatterilavalla. Taustalla elokuva-akatemian logo.
Näyttelijä John Krasinski ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian puheenjohtaja Cheryl Boone Isaacs ilmoittivat tämän vuoden Oscar-ehdokkaat Los Angelesissa tammikuun puolivälissä.Paul Buck / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemian johtaja Cheryl Boone Isaacs sanoo olevansa on murheellinen ja turhautunut Oscar-ehdokaslistojen yksipuolisuudesta. Kaikki Oscar-ehdokkaiksi nimetyt näyttelijät ovat tänäkin vuonna valkoihoisia.

Toissa vuonna tehtäväänsä valittu Isaacs sanoo, ettei muutoksia ole tapahtunut hänen toivomallaan tavalla.

– 1960- ja 1970-luvuilla elokuva-akatemiaan tarvittiin nuoria jäseniä, jotta sillä säilyi elinvoima ja merkitys. Vuoden 2016 tehtävä on huomioida myös muu: sukupuoli, ihonväri, etnisyys ja seksuaalinen suuntaus, Isaacs sanoo.

Oscar-ehdokkaat ja myös voittajat valitsevassa elokuva-akatemiassa on noin kuusi tuhatta jäsentä, jotka työskentelevät filmialalla. Jäsenyys on elinikäinen.

Suurin osa on valkoisia miehiä, joiden keski-ikä Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden neljän vuoden takaisessa selvityksessä oli 62 vuotta. Mustia oli kaksi prosenttia, latinalaisamerikkalaisia alle kaksi prosenttia ja alle 50-vuotiaita 14 prosenttia.

"Eivätkö mustat osaa näytellä?"

Ohjaaja Spike Lee ja näyttelijä Jada Pinkett Smith ovat ilmoittaneet boikotoivansa helmikuun Oscar-juhlia.

– Miten on mahdollista, että jo toisena peräkkäisenä vuonna kaikki 20 ehdokasta ovat valkoisia? Emmekö me mustat muka osaa näytellä? Muista kategorioista en viitsi edes puhua, sanoo Lee avoimessa kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) elokuva-akatemian johtokunnalle.

Pinkett Smith puolestaan sanoo, että Oscar-juhlien boikotointi on hänelle periaatekysymys.

– Huomion kerjääminen tai edes pyytäminen vähentää omanarvon- ja voimantuntoa. Me olemme arvokkaita ja voimakkaita ihmisiä, Pinkett Smith sanoo videoviestissään (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi