1. yle.fi
  2. Uutiset

Teatterin flirttikurssi opettaa valloittamisen niksejä – heila voi löytyä harrastuksenkin kautta

Jorma Styng ja Päivi Kangasniemi flirttailevat Oulun työväen näyttämön uudessa näytelmässä Flirttikurssi 55+. He ehtivät hetkeä ennen ensi-iltaa pohtia keinoja, joilla keski-ikäinen voisi löytää kumppanin sekä flirttailukonsteja.

Kotimaan uutiset
Jorma Styng Päivi Kangasniemi istuvat Oulun työväen näyttämön lavasteissa sohvalla.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Flirttikurssi 55+ -näytelmän ensi-ilta on ovella, mutta Jorma Styng, 57, ja Päivi Kangasniemi, 54, istahtvat kuitenkin hetkeksi Oulun työväen näyttämön lavasteissa sohvalle pohtimaan kumppanin löytämistä ja pitkän parisuhteen salaisuuksia.

Jorma Styng on toista kertaa naimisissa. Ensimmäinen liitto kesti kymmenkunta vuotta ja nyt hän on ollut naimisissa yli kaksi vuosikymmentä.

Päivi Kangasniemi on ollut miehensä kanssa yhdessä yli 36 vuotta. Avioliitossa he ovat olleet 32 vuotta. Päivi ei ole katsonut television parisuhdeohjelmia kovinkaan paljon.

Kyllä sitä voi olla välillä yksinkin.

Päivi Kangasniemi

– Minua ei kiinnosta esimerkiksi Ensitreffit alttarilla. En ole ehkä kohderyhmääkään, kun on jo ikääkin ja parisuhdekin on ollut jo pitkään, Päivi Kangasniemi kertoo ja lisää, että hänen mielestään on hassua hakea paria televisiossa.

Jonkinlainen parikurssi tai opastus voisi hänen mukaansa olla joillekin ihmisille hyödyllinen.

– Toisaalta parisuhteesta tehdään nykyisin hirvittävän suuri numero, varsinkin nuorten keskuudessa. Kyllä sitä voi olla välillä yksinkin, Päivi Kangasniemi huomauttaa.

– En tiedä, minkälaisia tuloksia parisuhdeohjelmista on saatu. Jos joku kokee tarpeelliseksi yrittää sitä kautta, niin mikä ettei, tai jos kaipaa julkisuutta tai muuten ei onnistu, Jorma Styng toteaa.

Arki auttaa tutustumisessa

Oulun ev.lut.- seurakunnat järjestää päivän mittaisia avioliittokouluja. Päivin mukaan sellainen voisi olla hyvä keino avioliiton satamaan astuville.

– Tosin päivässä ei kovin paljon opi elämästä, Päivi Kangasniemi sanoo.

Jos ensimmäiset seitsemän vuotta selviää, niin sitten selviää vaikka mistä.

Jorma Styng

Päivi Kangasniemi ja Jorma Styng miettivät myös, pitäisikö avioliittoon aikoville tehdä jonkinlainen testi ennen suhteen virallistamista.

– Ongelmia voisi tulla siitä, kuka testin laatii ja kuka määrittelee, onko pari toisilleen sopiva, Jorma Styng sanoo.

Jorma Styngin mukaan avioliitossa alkuhuuman jälkeen tulee arki, jolloin vasta oppii tutustumaan toiseen.

– Jos ensimmäiset seitsemän vuotta selviää, niin sitten selviää vaikka mistä, hän toteaa hymyillen.

Vapaus ei vieraannuta

Päivi Kangasniemi muutti miehensä kanssa yhteen melkein suoraan vanhempien kotoa. Se tuntui hänen mielestään lähes suurelta vapaudelta.

– Olemme oppineet yhdessä elämään. Suuri yllätys oli, kun tuli lapsi ja lapsia. Silloin elämä muuttui aika paljonkin. Aika kivoja yllätyksiä, mutta nyt he ovat kaikki muuttaneet pois kotoa. Meillä on nyt kuin uusi kuherrusaika, Päivi Kangasniemi kertoo.

Päivi Kangasniemi lisää, että heidän elämässään on ollut monenlaisia vaiheita, esimerkiksi toinen on ollut pitkään töissä toisella paikkakunnalla. Tilanteisiin täytyy sopeutua. Lisäksi hänen teatteriharrastuksensa on vienyt myös yhteistä aikaa. Se puolestaan on vaatinut mieheltä mukautumista.

Meillä on nyt kuin uusi kuherrusaika.

Päivi Kangasniemi

– Ehkä me siksi olemme kuitenkin yhdessä, kun meillä molemmilla on ollut vapaus lähteä ja tulla takaisin. Sitten on taas kiva olla yhdessä.

Jorma Styng kokee rikkautena, että hänen vaimonsa on salliva.

– Hän on nyt ollut teatterileskenä syksyn ja joulun ajan sekä viime kesän, kun olin kesäteatterissa. Kyllä minä aika itsekkäästi olen niissä mukana. Ja hän on kestänyt kaiken, Jorma Styng kiittelee puolisoaan, joka puolestaan harrastaa paljon liikuntaa.

Kaveri kainaloon kuntolenkiltä

Flirttikurssi-näytelmän yli 55-vuotiaat henkilöt opettelevat muun muassa valloittamaan kumppanin.

Minulla on yksi 70-vuotias ystävä, jolle flirttaillaan kovasti hiihtoladulla.

Päivi Kangasniemi

Päivi Kangasniemi sanoo, että keski-ikäiset eivät käy kovin paljon ravintoloissa, joten he voisivat löytää kaverin erilaisten harrastusten parista. Samaa mieltä on Jorma Styng.

– Minulla on yksi 70-vuotias ystävä, jolle flirttaillaan kovasti hiihtoladulla, Päivi Kangasniemi kertoo.

– Teatteriharrastus voisi olla sellainen, Jorma Styng sanoo ja kannustaa, että kaikilla on lahjoja ja pieni roolikin voi löytyä. Se vaatii vain uskallusta.

Hymy on hyvä flirttailukeino

Näytelmässä kurssilaiset hiukan kyseenalaistavat flirttioppeja. Päivi Kangasniemi tunnustaa olevansa huono flirttailemaan, mutta jollakin muulla kuin näytelmän kurssilla voi hänen mielestään oppia joitakin vinkkejä.

– Minun roolihenkilöni flirttailee kyllä ilman oppejakin. Yrittää kaikkien lavalla olevien naisten kanssa. Kyllähän se lopulta jollakin tavalla onnistuukin, Jorma Styng paljastaa.

Jorma Styng kiteyttää, että kohteliaisuus, toisten huomioiminen ja omien tarpeiden unohtaminen ovat hyviä flirttailukeinoja.

– Hyvä huumorintaju ja hymy, Päivi Kangasniemi lisää vielä listaan.

Flirttikurssi 55+ -näytelmän ensi-ilta on Oulun työväen näyttämöllä perjantaina 21. tammikuuta.

Lue seuraavaksi