Onko autossasi kesä- vai talvidieseliä? Tankin sisältö on muistisi varassa

Kovilla pakkaskeleillä dieselauton tankkiin kannattaa laittaa arktista dieseliä, mutta parhaimmat talvidieselitkin toimivat melko kylmässä.

Kotimaa
Mies tankkaamassa dieseliä.
Yle

Huoltoasemille ilmestyy vuodenaikojen mukaan erilaisia diesel-laatuja. Parhaillaan asemilta saa talvidieseliä, ja pohjoisessa joiltakin asemilta arktista dieseliä. Esimerkiksi kesäaikaan laatuna on puolestaan kesädiesel.

Dieseleiden yhtenä erona on niiden pakkaskestävyys: esimerkiksi arktisella dieselillä käyttölämpötila on -40 astetta. Kovilla pakkasilla ei siis ajella kesädieselillä.

– Kesädiesel jähmettyy eikä liiku enää polttoainejärjestelmässä. Polttoainesuodattimet menevät tukkoon, eli auto ei käynnisty tai hyytyy, jos sen käyntiin saa. Auto tuskin käynnistyy enää pelkällä sulattelulla, vaan vähintään polttoainesuodattimet on vaihdettava, kertoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Kesällä kesädieseliä on myynnissä sen takia, että se on hiukan halvempaa.

Jukka Tolvanen

– Parhaimmat talvidieselitkin toimivat aika kovissa pakkasissa. Meille saattaa tulla esimerkiksi syksyisin runsaastikin puheluita, että autoihin on tullut ongelmia dieselin hyytymisen takia, mutta näin keskellä talvea ei juurikaan sellaisia puheluita tule. Pakkaspiikkien aikaan Autoliittoon soitetaan paljon, kun autot eivät lähde käyntiin. Suurimmassa osassa näistä tapauksista kyse on akkuongelmista.

Ei ole mitään selkeää keinoa tarkistaa, mitä auton tankissa on. Autoilijan on vain muistettava, mitä on tankannut edellisellä kerralla.

Tolvanen toteaa, että tähän aikaan vuodesta vain todella harvoin ajetuissa autoissa on enää kesädieseliä, sillä huoltoasemat ovat jo pitkään myyneet talvidieseliä.

Tolvanen myös muistuttaa, että pakkaskeleillä moottorin esilämmitys on tärkeä asia.

Kesädiesel on halvempaa

Esimerkiksi Etelä-Suomesta Pohjois-Suomeen dieselautolla lomamatkalle lähtevän on syytä ottaa huomioon lämpötilan suuretkin muutokset.

– Olisi hyvä selvittää, mistä saa arktista dieseliä ensimmäisen kerran. Sitten ajoittaa tankkaamisen siten, että tankki ei olisi aivan täynnä siinä vaiheessa, kun arktista dieseliä myyvä huoltoasema tulee kohdalle. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mahdollisimman paljon arktista dieseliä tankkiin. Näin ainakin parantaa mahdollisuutta välttää pakkasen tuomat ongelmat, mainitsee Jukka Tolvanen Autoliitosta.

Parhaimmat talvidieselitkin toimivat aika kovissa pakkasissa.

Jukka Tolvanen

Keväällä puolestaan ei ole mitään merkitystä auton käytön kannalta, vaikka tankissa olisikin arktista tai talvidieseliä. Nämä laadut toimivat lämpimässäkin kelissä.

– Kesällä kesädieseliä on myynnissä sen takia, että se on hiukan halvempaa, koska sen käsittely on erilainen.

Bensa ei tee hyvää dieseltankissa

Joskus dieselautoon tankkaaja laittaa vahingossa bensaa. Jos näin tapahtuu, Tolvanen suosittelee ettei kuski laittaisi edes virtaa päälle autoon.

– Jos virtaa ei ole laittanut päälle, selviää kaikkein vähimmällä. Jos on lähtenyt ajamaan, saattaa autoon tulla vaurioita. Kun huomaa laittaneensa bensaa dieselin sijasta, tankki pitää tyhjentää ja tehdä puhdistustoimenpiteitä.

Toisin päin mokaa ei voi tapahtua, sillä bensakoneeseen on vaikea laittaa dieseliä.