Amedeo Modigliani Ateneumiin

Ateneumin taidemuseossa nähdään ensi syksynä laaja Amedeo Modiglianin näyttely. Esillä on yli sata Modiglianin teosta. Italialainen Amedeo Modigliani (1884-1920) on maailman kalleimpia taiteilijoita; hänen maalauksestaan maksettiin hiljattain lähes 160 miljoonaa euroa.

kuvataide
nainen pyyhkeen kanssa
Nu assis à la chemisePhilip Bernard

Lokakuun lopussa avautuvan näyttelyn idea on tutustuttaa katsoja paitsi Modiglianin elämäntyöhön, myös Pariisin taiteilijaelämään 1900-luvun alussa. Modigliani oli tunnettu boheemi ja hänen ystäväpiiriinsä kuului lukuisia taiteilijoita, joilta hän sai myös vaikutteita. Näyttelyssä on esillä muun muassa Pablo Picasson ja Constantin Brancusin taidetta.

Amedeo Modigliani tunnetaan erityisesti pitkäkaulaisista, sensuelleista naiskuvistaan. Hän oli lyhyeksi jääneestä urastaan huolimatta varsin tuottelias taiteilija: reilun 15 vuoden aikana syntyi yli 400 maalausta. Modigliani kuoli tuberkuloosiin vain 35-vuotiaana.

Amedeo Modigliani oli elinaikanaan melko tuntematon taiteilija. Yksi hänen harvoista tukijoistaan oli taidekeräilijä Roger Dutilleul, jonka kokoelma muodostaa Ateneumin näyttelyn ytimen.

miehen muotokuva
Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Huippuhintoihin Modiglianin maalaukset ovat yltäneet vasta viime vuosina. Ateneumin taidemuseo omistaa yhden Modiglianin, vuonna 1955 hankitun Taidemaalari Leopold Survagen muotokuvan.

Ateneumin näyttelyn on tuottanut Pariisin Grand Palais -museo ja se on ennen Helsinkiä esillä Ranskan Lillessä ja Budapestissa.