1. yle.fi
  2. Uutiset

Passit uusiksi taas ensi vuonna – kansa apuun

Passien kanssa yhtä aikaa uudistuvat myös henkilökortit, jotka nekin saa ensi vuoden alusta suoratoimituksena. Poliisi on kuitenkin vaihtamassa Ärrät toiseen kumppaniin, koska kioskeja ei ole ollut tarpeeksi kattavasti maan joka notkossa.

Kotimaan uutiset
Passi
Gemalto

Suomen passin haltija on kantanut viime vuodet ulkomaan reissuillaan lumihiutaleita, juoksevaa hirveä, joutsenta ja lumpeenlehtiä. Vuonna 2012 uudistettu passi-design vaihtuu seuraavan kerran ensi vuoden alussa.

Poliisi kertoi tiistaina valinneensa uusien passien toimittajaksi Gemalton.

– Kuvituksen suunnittelu alkaa nyt, kun sopimus on tehty, kertoo poliisin lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Turvaominaisuuksissa poliisi toivoo Gemaltolta uusinta uutta. Yksityiskohdista sovitaan tulevina viikkoina, mutta melko varmana voi pitää yhä pidemmälle kehitettyjä läpinäkyviä turvaelementtejä. Vuoden 2017 passissa kasvokuva esimerkiksi toistuisi läpinäkyvässä ikkunassa negatiivina.

– Sellaista ei vielä ole muiden maiden passeissa, mutta Ruotsissa ja Belgiassa on samantapaiset esimerkit, sanoo Gemalton toimitusjohtaja Tommi Nordberg.

Poliisi on pitänyt melko kiivasta tahtia passiuudistuksissa, vaikka törmää väärennöksiin varsin harvakseltaan. Uudenlaisia passeja on tarkoitus myöntää ainakin kevääseen 2021.

Luontokuvat toiveena

– Suomen passin ulkonäkö on aina lähtenyt luonnosta. Tietysti Suomen luonto on hyvin moninainen ja siitä on moneen lähtöön ainesta. Varmasti siinä perinteessä pysytään, lupahallintopäällikkö Gråsten arvioi.

Hirven kuva passissa.
Suomen luonto valtasi sivut edellisessä passiremontissa 2012.Eeva Pentikäinen / Yle

Passien uusi ulkonäkö ehdittäneen julkaista vielä tämän kevään aikana.

– Meillä on matkamessuilla tänä viikonloppuna ideointimahdollisuus vierailijoille. Siellä voi esittää ajatuksia siitä, mikä olisi hyvä teema.

Jos joku kansalainen kertoo loistavan idean, voiko se päästä passin sivuille sellaisenaan?

– Kyllä. Tai ainakin saadaan siitä uutta ajatusta, Gråsten sanoo.

Myös henkilökorttiin tulee uutta ilmettä ja turvatekijöitä. Design pysyy lupahallintopäällikön mukaan kuitenkin hyvin lähellä totuttua, kuten viiden vuoden takaisessa henkilökorttiuudistuksessa.

– Olemme pitäneet niitä suhteellisen samannäköisenä, jotta pankit ja kaupat tunnistaisivat ne heti Suomen henkilökorteiksi. Ulkonäköön ei siksi ole tullut radikaaleja muutoksia, ehkä ennemminkin materiaaliin.

Kaikkiin kuntiin passipiste

Vuodesta 2012 passit on noudettu Suomessa R-kioskeilta eikä enää omalta poliisilaitokselta. Jatkossa henkilökortitkin "suoratoimitetaan". Poliisin kumppani on tosin vaihtumassa ensi vuonna R-kioskista Matkahuoltoon.

– Parannus koskee eritysesti nykyisiä katvealueita eli Itä- ja Pohjois-Suomea ja osittain Keski-Suomea. R-kioskiverkosto on harvempi tietyissä osissa maata. Juuri tämän vuoksi jotkin poliisin palvelupisteet luovuttavat vielä oman alueensa asiakirjat, jottei olisi kohtuuttoman pitkiä asiointimatkoja, Gråsten kertoo.

Tällä haavaa vajaat 500 R-kioskia luovuttavat passeja. Silti on kokonaisia kuntia, joista passia ei saa.

Matkahuollon pisteitä taas on Suomessa joka kunnassa, yhteensä 734. Moni niistä on R-kioskeja, joten monin paikoin passit ja henkilökortit haetaan jo tutusta paikasta.

Lue seuraavaksi