1. yle.fi
  2. Uutiset

Koirankasvattaja suivaantui tappavista syöteistä – rotanmyrkyn myyntiin vaaditaan tiukempia rajoituksia

Waldo-niminen karkeakarvainen mäyräkoira söi kävelylenkillä rotanmyrkkysyötin ja kuoli. Koiran kasvattaja suivaantui siitä, miten helposti jyrsijämyrkkyjä on saatavilla. Nyt hän kampanjoi käytön tiukemman sääntelyn puolesta.

Kotimaan uutiset
Mäyräkoira
Nadja Viljakainen

Kotkalainen Nadja Viljakainen yritti loppiaisen jälkeisenä perjantaina herätellä Waldo-mäyräkoiraansa. Koira ei kuitenkaan tahtonut reagoida mihinkään. Viljakainen lähti viemään Waldoa lähimmälle päivystävälle eläinlääkärille Pyhtäälle.

Koiran tila oli niin huono, että eläinlääkäri kehotti Viljasta ajamaan eläinlääkäriasemalle Vantaalle. Siellä Waldosta otettiin verikokeet, ja niiden perusteella eläinlääkäri arvioi koiran saaneen rotanmyrkkyä. Myöhemmin paikalla käynyt neurologi totesi koiran aivokuolleeksi. Waldo kuoli.

Viljakaisen ensimmäinen reaktio oli epäusko.

– Ei sitä edes ajattele, että joku voi tehdä tuollaista. Olenhan minkäkin lukenut niistä, mutta kun se tulee omalle kohdalle, tulee tosi vihaiseksi. Se oli aivan perusterve koira siihen päivään asti, ja miten paljon se koira kärsi.

Viljakainen kävi edeltävinä päivinä Waldon ja toisen koiransa kanssa lenkillä tutuilla lähikaduilla, eikä hän huomannut mitään erikoista.

– Waldo nyt kulki muutenkin aina nenä maassa, omistaja kertoo.

Aloite päättäjien herättämiseksi

Waldon kasvattaja, haminalainen Anni Kaaro sisuuntui kasvattinsa kohtalosta. Kaaro kertoo pitäneensä myrkyttämistapauksia osin urbaanilegendoina. Waldon tapaus osoitti, että myrkkysyötti voi oikeasti osua kohdalle, ja Kaaro alkoi miettiä, mitä hän voisi tehdä estääkseen tappavien syöttien levittämisen.

– Minulle tuli pakottava tarve tehdä jotain, hän kuvailee.

Alkajaisiksi Kaaro avasi netissä allekirjoitettavan kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteena on kerätä
50 000 nimeä, jotta vaatimus jyrsijämyrkyn myynnin rajoittamisesta pääsisi eduskunnan käsiteltäväksi.

Toisena tavoitteena on herättää kaikki tarkkailemaan, mitä omassa elinympäristössä tapahtuu.

– Joku niitä tuolla kylvää, ja tällä hetkellä emme tiedetä yhtään, kuka. Silmät auki, kasvattaja kehottaa.

Myrkytystapauksissa kärsii niin koira kuin koiran omistaja ja lähipiiri. Lisäksi kyseessä on taloudellinen menetys. Anni Kaaro kertoo, että keskusteluissa nousee esiin myös ihmisiin kohdistuva uhka.

– Missä vaiheessa tulee se tilanne, että jonkun pikkulapsi heittää sellaisen myrkkypullan suuhun, hän kysyy.

Tiukennukset mahdollisia

Ylitarkastaja Sanna Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista ei ota kantaa siihen, olisiko rotanmyrkyn myyminen kuluttajille syytä kieltää kokonaan. Jyrsijämyrkkyjä valvotaan siltä osin, että merkinnät ovat kunnossa ja markkinoilla on vain myyntiin hyväksyttyjä, luvallisia tuotteita. Osa jyrsijämyrkyistä on jo nyt rajattu ammattilaisten käyttöön.

Tiukemmat rajoitukset eivät ylitarkastajan mukaan ole kuitenkaan poissuljettu vaihtoehto.

– Näitä jyrsijämyrkkyjä arvioidaan parhaillaan EU:ssa ja mietitään näitä riskinvähennystoimia. Kyllä tämä kuluttajakäyttö on aina ollut siellä keskustelun alaisena, ja ehkä sekin, että jos ei se suoranaisesti kokonaan poistuisi (kuluttajakäytöstä), miten sitä edelleen voitaisiin rajoittaa tai tehdä turvallisemmaksi, Koivisto kertoo.

Joitakin keinoja, joilla ainakin kynnystä rotanmyrkyn ostamiseen voitaisiin nostaa, Koivisto pitää varteenotettavina. Jyrsijämyrkkyä voidaan myydä pahvipakkauksissa, josta myrkyt on tarkoitus laittaa erikseen myytäviin syöttilaatikoihin. Ylitarkastajan mukaan syöttilaatikoita ei kuitenkaan aina ole saatavilla.

– Yksi vaihtoehto olisi, että jyrsijämyrkyn voisi ostaa vain valmiiksi palkatussa syöttilaatikossa, hän toteaa.

Koivisto myöntää, ettei pakkaaminen estäisi myrkyn väärinkäyttöä, mutta siitä tulisi ainakin vaikeampaa.

Jyrsijämyrkyt voitaisiin myös siirtää pois asiakkaiden ulottuvilta.

– Myrkky ei olisi vapaasti saatavissa hyllystä, vaan sitä pitäisi pyytää myyjältä, ja myyjä kertoisi ja opastaisi käyttöä.

Lisäksi ylitarkastaja haluaisi pohdittavan, voivatko tavalliset kuluttajat käyttää turvallisesti markkinoilla olevia hiutale- tai jyväpohjaisia myrkkyvalmisteita.

Palloa kaupparyhmittymille?

Koirankasvattaja Anni Kaaro kannattaa sitä, että rotanmyrkkyä pitäisi pyytää kaupoissa myyjältä. Hänen mielestään myrkky pitäisi pitää poissa asiakkaiden näkyviltä ja käsien ulottuvilta siinä, missä savukkeetkin.

Kaaro harkitsee myös lähestyvänsä kaupparyhmittymiä ja kysyvänsä niiltä suoraan, miten kaupat voivat myydä jyrsijämyrkkyjä niin avoimesti kuin nykyisin on tapana.

Jos Anni Kaaro saisi päättää, hän kieltäisi jyrsijämyrkkyjen myymisen päivittäistavarakaupassa kokonaan.

– Minun mielestäni on täysin aiheetonta , että sitä rotanmyrkkyä on joka kaupassa. Se, joka sitä oikeasti tänä päivänä tarvitsee, tuskin ostaa sitä lähikaupasta, Kaaro lataa.

Lue seuraavaksi