Suomen tehokkaimpiin parkkisakottajiin kuuluva Riihimäki korottaa maksujaan: "Liikennekuri on höllentynyt"

Riihimäen kaupunki esittää sisäministeriölle, että pysäköintivirhemaksu korotettaisiin kaupungissa 40 eurosta 50 euroon.

liikenne
Kuvassa pysäköintikiekko auton tuulilasin takana.
Parkkikiekoissa on ollut löysyysongelmaa.Marianne Mattila / Yle

Riihimäen kaupungin liikennemäärät ovat kasvaneet ja pysäköintipaikkojen käyttöaste on korkea.

Kaupunginlakimies Hannu Tuominen kirjoittaa korotusesityksen perusteissa, että liikennekehitys on johtanut pysäköintikurin höltymiseen kaupungissa ja samalla pysäköintivirhemaksujen lisääntymiseen.

Vuonna 2014 kaupungin pysäköinninvalvonta määräsi 5 134 virhemaksua ja vuonna 2015 määrä lisääntyi 6054 virhemaksuun.

Kehityksen suuntaa halutaan nyt muuttaa ja kaupunki uskoo parkkimaksun korottamisen auttamisen autoilijoiden kurinpidossa.

Riihimäen kaupunginhallitus esittääkin sisäministeriölle, että pysäköintivirhemaksu korotettaisiin 40 eurosta 50 euroon.

Riihimäen naapurissa, Hyvinkäällä virhemaksun on 50 euroa ja Hämeenlinnassa 45 euroa.

Riihimäki on Suomen kolmanneksi tehokkain

Riihimäki tunnetaan valtakunnallisesti tehokkaana parkkisakottajana.

Yle uutiset selvitti pari vuotta sitten missä parkkisakkoja jaetaan ahkerimmin suhteutettuna paikkakunnan asukaslukuun. Riihimäki nousee yllättäen varsin korkealle, jopa sijalle kolme.

Vielä tiukemmin valvotaan pysäköintiä Maarianhaminassa ja Mikkelissä. Maarianhaminan luvut tulevat kaupunkilaisten omista töppäyksistä, mutta Mikkelissä virhemaksuja saavat paljon kesäaikana vierailevat turistit ja mökkiläiset.

Riihimäen kaupunki on pinta-alaltaan pieni ja sen keskusta on tiiviisti rakennettu, joka osaltaan selittää pysäköinninvalvojien tehokkaan toiminnan.

Jupakka parkkikiekosta alkoi Riihimäeltä

Suomessa nousi viime vuoden kesän lopulla kohu pysäköintikiekosta.

Hyvinkääläinen autoilija sai Riihimäellä sakon käyttämästään pysäköintikiekosta. Kiekko ei täyttänyt kaikkia pykäliä. Sama kiekko oli kuljettajan mukaan kuitenkin kelvannut vuosikausia muissa kaupungeissa.

Hallitus otti Riihimäeltä lähteneestä pysäköintikiekkokiistasta kopin ja ryhtyi valmistelemaan asetuksen muutosta, joka astui voimaa loppuvuodetsa. Pikkutarkkoja sääntöjä höllennettiin.