Nestehukka uhkaa sotilasta pakkasessa: "Jos juominen unohtuu, alkaa helpommin palella"

Toimintakyvyn säilyttäminen kylmässä on hyvin olennainen osa suomalaisen sotilaan koulutusta. Moni sotilas kokee kovan pakkasen ensimmäistä kertaa Kuhmon Vuosangassa. Maanpuolustuskorkeakoulun kadetit harjoittelevat parhaillaan yli 30 asteen pakkasessa.

kadetit
Sotilas pakkasvarusteissa
Pasi Väätäinen

Maanpuolustuskorkeakoulun kadetit harjoittelevat parhaillaan Kuhmon Vuosangassa. Nuorin kadettikurssi ja vuotta vanhemman kurssin maasotalinja ovat Vuosangassa taistelu- ja ampumaharjoituksessa.

Kadetit saapuivat Vuosankaan lauantaina, ja pakkanen on pysytellyt koko ajan 30 asteen tienoilla. Kylmimmillään ilma on ollut -35 astetta.

– Harjoitusvaikutus olisi ehkä saatu vähän vähemmälläkin pakkasella, mutta nyt kylmyys jää varmasti jokaiselle mieleen, naurahtaa nuorimman kadettikurssin johtaja, kapteeni Antti Vasara.

Onhan se aluksi melkoinen shokki.

Antti Vasara

Maanpuolustuskorkeakoulun kadetit ovat kotoisin ympäri Suomea. Osa on tottunut toimimaan kylmässä, mutta mukana on myös kadetteja, jotka ovat kovassa pakkasessa ensi kertaa eläissään.

– Onhan se aluksi melkoinen shokki. Pakkanen vaikuttaa selvästi sellaisen ihmisen toimintakykyyn, joka ei ole tottunut kylmään, Vasara sanoo.

Kylmässä selviytymisestä toki kerrotaan teoriakirjoissa, mutta vasta kunnon pakkanen opettaa sotilaalle talvitaistelun arkirutiinit.

Jokainen kadettikurssi on ainakin viimeisen 15 vuoden aikana päässyt vähintään yhdelle kunnon pakkasleirille, ja nyt kylmässä selviytymisen harjoittelua on edelleen lisätty.

Kylmällä ilmalla täytyy muistaa juoda

Antti Vasara kertoo kylmän ilman vaikuttavan ihmiseen yllättävällä tavalla.

– Sotilailla ensimmäinen haitta on usein se, että ei ymmärretä juoda tarpeeksi. Jos juominen unohtuu, alkaa helpommin palella, kun ei ole riittävästi nestettä elimistössä.

Tottumattomalle voi tulla olo, että eihän tästä selviä, jos ei pääse lämpöiseen.

Antti Vasara

Kadetit joutuvat leirin taisteluharjoitusosuudella selviytymään kylmässä telttamajoitusoloissa. Se kysyy myös henkistä kanttia.

– Yritämme tukea kadetteja niin, että heillä on taisteluvaiheen aikanakin mahdollisuus sytyttää tulia ja saada lämmintä juotavaa. Henkiset ominaisuudet tulevatkin kylmässä vastaan ensimmäisenä. Tottumattomalle voi tulla olo, että eihän tästä selviä, jos ei pääse lämpöiseen, vaikka kroppa todellisuudessa kestäisi huomattavasti pitempäänkin.

Kadetit harjoittelevat Kuhmon Vuosangassa (siirryt toiseen palveluun) tammikuun loppupuolelle saakka. Harjoituksessa on mukana lähes 160 kadettia.