RS-viruskausi pahimmillaan – Lastentautien erikoislääkäri rauhoittelee: ”tavanomaiset varokeinot riittävät”

Hyvällä hygienialla pärjää jo pitkälle. Pienten vauvojen suhteen on syytä varovaisuuteen, mutta neljän seinän sisälle ei tarvitse kokonaan jäädä, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan erikoislääkäri Tarja Heiskanen-Kosma.

terveys
Käsiä pestään saippualla.
Sairastuneiden tulisi pestä kätensä huolellisesti, jotta salmonella ei leviä eteenpäin.Pekka Kauranen / Yle

Pienten vauvojen ja lasten vanhempia on verkon keskustelupalstoilla viime aikoina puhuttanut se, miten parhaillaan jylläävään RS-virusepidemiaan pitäisi suhtautua. Kuopion yliopistollisen sairaalan erikoislääkärin Tarja Heiskanen-Kosman viesti vanhemmille on selvä: tavanomaiset varokeinot ovat riittäviä.

Hänen mukaansa perheen pienimmille joissain tapauksissa hankalan hengitystieinfektion aiheuttavasta viruksesta on Suomessakin muodostunut jokatalvinen kausiepidemia, jonka suhteen suurisuuntaisiin varotoimiin ei ole aihetta.

– Kyseessä on tavallinen infektio, joka kuuluu nyt meidän elämäämme ja talven kulkuun. RS-virus tulee pitkään olemaan kanssamme, koska mitään yleistä estohoitoa tautiin ei ole, toteaa lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Heiskanen-Kosma.

Sairaanhoitopiireissä seurataan erityisen huolestuneina pieniä vauvoja, mutta Heiskanen-Kosma muistuttaa, että suurin osa sairastaa RS-viruksen tavallisena flunssana ja iso osa ei sairasta sitä ollenkaan.

Kyseessä on tavallinen infektio, joka kuuluu nyt elämäämme ja talven kulkuun.

Tarja Heiskanen-Kosma

– Hoitoon joutuu vain muutama prosentti ikäluokasta. Se on tärkeää muistaa, kun tästä on nyt paljon puhuttu.

Neljän seinän sisälle ei tarvitse linnoittautua

Heiskanen-Kosman mukaan ammattilaisten on hyvä tiedottaa taudista, mutta pienten lasten vanhempia ei pidä liikaa pelotella.

– Aina olisi hyvä korostaa, että kyseessä on ihan tavallinen infektio. Ylireagoinnin vaara on kuitenkin olemassa, Heiskanen-Kosma myöntää.

Lastenlääkärien tavallisin suositus alle 3–6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmille on, että mikäli mahdollista, vauvan kanssa ei lähdetä marketeihin tai kauppakeskuksiin asioimaan. Alle kuukauden ikäiset lapset pidetään yleensä joka tapauksessa mielellään kotiympyröissä.

– Monesti on kuitenkin ihan pakko ottaa vauva mukaan ja mennä esimerkiksi sisaruksen harrastuksiin. Kivoja tapahtumia ei tämän takia tarvitse jättää käymättä, rauhoittelee Heiskanen-Kosma.

Vauva on hyvin turvassa ja suojassa vanhemman hoteissa, mutta varovainen on aina hyvä olla.

Ei tämä tarkoita, että minnekään ei saa lähteä.

Tarja Heiskanen-Kosma

– Ei tämä tarkoita sitä, että minnekään ei saa lähteä.

Hyvä hygienia on kaiken a ja o

Ympärillä olevia infektion saaneita lapsia aikuisten on syytä muistutella varomasta vauvaa. Hyvästä hygieniasta kuten käsien pesusta on huolehdittava ja vauva kannattaa suojata hyvin. Myös kättelyä olisi hyvä vältellä infektioaikana. Heiskanen-Kosma muistuttaa, että jo äidinmaito antaa vauvalle hyvän suojan.

– Ymmärrän oikein hyvin vanhempien huolen, koska vauvan hyvinvointi ja elämän turvaaminen on se kaikista tärkein asia. Arkijärki kuitenkin kunniaan tässäkin asiassa, tiivistää Heiskanen-Kosma.

RS-virus tarttuu herkästi pisaratartuntana esimerkiksi pinnoilta ja sitä voi kantaa kuka vain.

– Tällä hetkellä meneillään on tyypillinen talvikausi ja potilaita on sairaalahoidossa jatkuvasti.

Tavallisimmin taudin leviäminen helpottaa maalis–huhtikuussa ja loppuu kesään mennessä lähes kokonaan. Ennen isot RS-virusepidemiat liikkuivat joka toinen vuosi, nyt ne vaikuttavat alkavat aiempaa myöhemmin eivätkä vuodet ehkä eroa toisistaan samaan tapaan kuin aikaisemmin. Epidemiatilannetta seurataan koko ajan.