1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suositut mökkikunnat verottavat kesäasukkaita hanakasti – katso kuntalista kärkiverottajista

Kesämökkivero noussut joka vuosi viimeiset 15 vuotta. Edellinen veroalennus vuodelta 1997. Kiinteistöverolaskujen postitus on alkanut.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Savonlinna ja Jyväskylä ovat nousseet rysäyksellä kesämökkiverottajien kärkeen suosituimpien huvilakuntien listalla. Molemmat kaupungit nostivat vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron lain sallimaan maksimiin eli 1,55 prosenttiin alkaneelle vuodelle eli reilusti maan keskiarvon yläpuolelle.

Jyväskylä nosti 0,45 ja Savonlinna 0,36 prosenttiyksikköä. Molempien korotukset ovat mökkikuntien kärkeä, kun verrokkina on 50 maan suosituinta mökkikuntaa. Saman listan alhaisinta mökkiveroa perivät Pudasjärvi (0,87 %) ja Oulu (0,90 %). 

Koko maan keskimääräinen mökkivero on 1,11 prosenttiyksikköä vuonna 2016, nousua edellisvuodesta 0,04 prosenttiyksikköä. Tavallisesti mökistä maksetaan kiinteistöveroa 200-400 euroa vuodessa ja tonttivero päälle. Mökkiveroprosentti on tasoltaan yleensä kaksin-kolminkertainen vakituisen asunnon kiinteistöveroon verrattuna.

Kuntien korotusautomaatti

Mökkivero on ollut kuntien korotusautomaatti jo pitkään. Veron keskiarvo on noussut keskeytyksettä vuodesta 2001 lähtien ja edellinen alennus oli vuonna 1997. Silloin mökkivero oli 0,68 prosenttia. Kunnat päättävät mökkiveronsa suuruuden itsenäisesti lain määräämän vaihteluvälin rajoissa. Kiinteistönomistajat saavat kiinteistöverolaskun maaliskuussa, postitus on juuri alkanut. Maksun eräpäivät ovat syys- ja lokakuussa.

Verottajan Kiinteistötiedot verkossa -palvelussa voi korjata ja täydentää kiinteistöverotuspäätöksen selvitysosalle merkittyjä tietoja. Palvelu löytyy netistä osoitteesta vero.fi.

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. Suosituimmat huvilakunnat ovat Mikkeli, Kuopio, Parainen, Lohja ja Savonlinna.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tiedot 50 suosituimmasta mökkikunnasta

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Kesämökit (2014). Veroprosentit (2016).