1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jalkapallostadionit Seinäjoella ja Vaasassa valmistuvat kilvan – pakkanen hidastanut rakentamistahtia vain vähän

Jalkapallostadionit Seinäjoella ja Vaasassa valmistuvat suunnitellussa aikataulussa. Rakentaminen on edennyt niin, että näillä näkymin Seinäjoen stadionilla päästään pelaamaan ensimmäinen peli jo kesäkuun puolella ja Vaasassakin heinäkuun alussa.

Seinäjoen jalkapallostadion valmistuu aikataulussa. Kuva: Pasi Takkunen Yle

Vaasan jalkapallostadionin pääurakoitsijan WasaConin projektipäällikkö Timo Pahkala luonnehtii rakentamisaikataulua "intensiiviseksi". Vaasan stadionin pitäisi olla valmis elokuun puolivälissä, mutta keinonurmen pelikunnossa jo heinäkuussa.

– Tällä hetkellä näyttää hyvältä, aikataulussa mennään. Pakkasen takia työmaa on seissyt vain yhden päivän, toteaa Timo Pahkala.

Naapurikaupungissa stadion valmistuu samassa tahdissa. Seinäjoen Jalkapallokerhon hallituksen jäsen Janne Kotamäki kertoo, että syksyn hyvien säiden ansiosta aikataulusta oltiin jopa edellä pari kolme viikkoa.

Vaasan jalkapallosstadionin päärakennuksen ristikkoelementtejä. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Katsomo alkaa hahmottua Seinäjoella. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Seinäjoen jalkapallostadionin päärakennuksesta tulee matalan kerrostalon korkuinen. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Aikataulussa ollaan edelleen. Sisätöitä on pystytty tekemään koko ajan, mutta ulkotyöt on jouduttu keskeyttämään, kun pakkasta on ollut jopa 30 astetta, toteaa Kotamäki.

Hienoa ja näyttävää

Seinäjoen stadionin päärakennus kohoaa jo korkealle. Kolmikerroksisen rakennuksen takaosaan tulevat huolto- ja ravintolatilat ja etuosassa on katsomo.

– Vielä tulee korkeutta lisää reilut neljä metriä isoista teräsristikoista. Sen jälkeen päärakennus kohoaa 20 metriin kentän pinnasta eli on sellainen kerrostalon korkuinen, kuvailee Janne Kotamäki.

Kotamäki lupaa, että stadionista tulee hieno ja näyttävä - erityistä näyttävyyttä on haettu mm. päätymällä alkuperäistä suunnitelmaa kalliimpaan penkkimalliin.

Kunhan stadion valmistuu, on siellä tilaa 6000 katsojalle ja konserttitapahtumissa stadion vetää jopa 10 000 hengen yleisön.

Kun olosuhteet saadaan kuntoon, odotetaan myös uusia yleisöennätyksiä.

– Meillä on Gävlestä hyvä esimerkki. Siellä pelattiin aikaisemmin vastaavissa olosuhteissa kuin meillä täällä Seinäjoella. Uuden stadionin valmistuttua yleisökeskiarvo nousi heti seuraavana kautena yli tuhannella.

Pakkanen on hiljentänyt Vaasan stadiontyömaan vain yhtenä päivänä. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Lähiviikkoina tapahtuu

Vaasassa Hietalahden stadionin rakentaminen edistyy näyttävästi lähiviikkoina.

Timo Pahkala valvoo Vaasassa jalkapallostadionin rakennustyömaata. Kuva: Antti Haavisto / Yle

– Teräsrunkoasennus aloitetaan nyt ristikoiden osalta. Tähän asti on asennettu pilareita ja vaakasiteitä, mutta isojen ristikoiden kautta pääkatsomoiden lopullinen muoto tulee näkyviin. Ne ovat isoja, teräspajalta valmiina tulleita elementtejä ja täällä yhdellä nostolla tapahtuu paljon näkyvää, selvittää Timo Pahkala elementtirakentamisen vaiheita.

Vaasassa stadionin rakennustyömaa on herättänyt paljon kiinnostusta.

– Varsinkin aluksi uteliaita tuli paljon, mutta heidät jouduttiin luonnollisesti ohjaamaan pois aivan turvallisuussyistäkin. Aitojen raosta työmaata voi tietysti vapaasti kurkkia, vinkkaa Pahkala.

Vaasan jalkapallostadionin rakentamisen edistymistä voi seurata myös nettikameran (siirryt toiseen palveluun) kautta.