Järjestöt: Lapset kaivavat Kongossa älypuhelimiin käytettävää kobolttia

Amnestyn ja Afrewatch-järjestön raportissa kerrotaan yli 80 ihmisen kuolleen Etelä-Kongon alkeellisissa kaivoksissa sitten syyskuun 2014. Muun muassa Apple ja Samsung sanovat, että niillä on nollatoleranssi lapsityövoiman käyttöön.

Ulkomaat
Miehen kädessä iPhone 6 Plus.
Henrietta Hassinen / Yle

Tuoreen raportin mukaan nuorimmillaan seitsemänvuotiaat lapset kaivavat Kongon demokraattisessa tasavallassa kobolttia, jota käytetään muun muassa älypuhelinten akkujen valmistamiseen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ja Afrikan luonnonvarojen hyödyntämistä seuraava Afrewatch syyttävät raportissaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Applea ja Samsungia piittaamattomasta alihankkijoidensa valvonnasta. Suuryritykset ovat kiistäneet lapsityövoiman käytön.

Yli puolet koboltista tulee Kongosta

Yli puolet maailman koboltista on peräisin Kongon demokraattisesta tasavallasta. Kongon hallitus on itse arvioinut, että alkeellisissa oloissa työskentelevät kaivajat louhivat noin 20 prosenttia maasta vietävästä koboltista.

Raportin mukaan kaivajat työskentelevät teollisen mittakaavan kaivosten rinnalla etenkin maan eteläosassa, missä heitä on noin 110 000–150 000. He kaivavat malmia maanalaisista tunneleista käsikäyttöisillä työkaluilla tai etsivät kobolttia sisältäviä kiviä kaivosten jätekasoista.

Maan alla työskentelevät ovat pääosin aikuisia miehiä, mutta jätekasoja penkomassa ja malmia puhdistamassa on tyypillisesti naisia ja myös lapsia, jopa seitsemänvuotiaita, raportissa kirjoitetaan. Sen mukaan valtaosa työläisistä ei käytä edes alkeellisimpia suojavarusteita kuten käsineitä tai hengityssuojia suojautuakseen koboltin aiheuttamilta sairauksilta.

Koboltti on harvinainen metalli, jota tarvitaan esimerkiksi älypuhelimissa ja sähköautoissa käytettävien litiumioniakkujen valmistukseen.

Ainakin 80 kuollut onnettomuuksissa

Kongossa toimiva YK:n tukema radioasema Okapi on kertonut yli 80 kaivostyöläisen kuolleen onnettomuuksissa maan eteläosassa syyskuun 2014 ja joulukuun 2015 välisenä aikana. Amnestyn ja Afrewatchin raportissa arvioidaan, että kuolleiden todellinen määrä on todennäköisesti korkeampi.

Raportti perustuu viidellä kaivosalueella tehtyihin lähes 90 haastatteluun. Haastatellut olivat kaivostyöläisiä tai aiemmin työtä tehneitä. Joukossa oli 17 lasta.

Raportin mukaan kaivajat myyvät malmin itsenäisille kauppiaille, jotka puolestaan välittävät sen suuremmille yhtiöille.

Yksi suurimmista koboltin ostajista Kongossa on kiinalaisyhtiö Huayou Cobaltin täysin omistama kongolainen tytäryhtiö. Se sulattaa malmin ja kuljettaa sen Kiinaan, missä koboltti myydään akkuja valmistaville yrityksille. Nämä puolestaan myyvät tuotteensa elektroniikkavalmistajille.

Yhtiöt kiistävät väärinkäytökset

Tutkijat selvittivät julkisten rekisterien ja asiakirjalähteiden perusteella, mitkä akkuja valmistavat yritykset on listattu Huayou Cobaltin asiakkaiksi. Sen jälkeen he jäljittivät yhtiöitä, joille alihankkijat ovat asiakirjojen perusteella toimittaneet akkuja.

Amnesty otti yhteyttä 16 yhtiöön, joiden joukossa on maailman suurimpia matkapuhelinten ja sähköautojen valmistajia kuten Apple ja Samsung.

Viisi yhtiötä kiisti yhteyden. Neljä ei pystynyt sanomaan, mistä niiden käyttämä koboltti tulee. Kuusi sanoi tutkivansa väitteitä. Vain yksi – LG Chem – myönsi ostavansa kobolttia Huayou Cobaltilta. Sekin kiisti väärinkäytökset.

Esimerkiksi Apple ja Samsung sanoivat vastauksissaan, että ne eivät salli lapsityövoiman käyttöä missään olosuhteissa.

Useat yhtiöt sanoivat, etteivät ne osta kobolttia Kongosta tai Huayou Cobaltilta, mutta eivät kertoneet kobolttinsa alkuperää.

Raportin mukaan on epätodennäköistä, että kaikki nämä suuret yhtiöt hankkisivat kaiken käyttämänsä koboltin jostakin muualta, koska Kongon osuus maailmanmarkkinoilla on niin kiistattoman suuri.