Lapin kansanedustajat kannattavat Länsi-Pohjan synnytysosaston poikkeusluvalle jatkoa

Kuusi seitsemästä lappilaisesta kansanedustajasta on synnytysosaston poikkeusluvan jatkamisen kannalla. Ministeri Hanna Mäntylän kanta asiassa jäi arvoitukseksi, sillä Mäntylä kieltäytyi avustajansa välityksellä vastaamasta.

synnytys
Synnytyssali
Risto Koskinen / Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnytysosasto jatkaisi toimintaansa, jos se olisi lappilaisista kansanedustajista kiinni. Synnytysosaston toiminta on poikkeusluvalla taattu kesään 2017 asti.

Tavoittamamme kuusi seitsemästä lappilaisesta kansanedustajasta ovat yhtä mieltä siitä, että katkolla olevaa lupaa on jatkettava siihen saakka, että uudet itsehallintoalueet aloittavat toimintansa.

Pohjoisten kansanedustajien näkemys on sama kuin oli päättäjillä poikkeuslupaa myönnettäessä; luvan oli tarkoitus ulottua itsehallintoalueiden perustamiseen saakka. Päätökset synnytysosastojen kohtalosta oli tarkoitus jättää uusien itsehallintoalueiden tehtäväksi.

– Lapin kansanedustajien ja alueen kuntien on nyt syytä olla aktiivisia ministeri (Juha) Rehulan suuntaan, jotta jatkolupa Länsi-Pohjan synnytysosastolle saadaan, sanoo keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni.

Myös keskustan Mikko Kärnä ja Markus Lohi liputtavat poikkeusluvan jatkon puolesta.

Alueen aktiivisuutta korostetaan

Alueen kuntien aktiivisuutta korostaa myös muun muassa oppositiossa olevan SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.

– Ministeri Rehulaan suuntaan on oltava aktiivisia ja toimitettava vetoomuksia. Poikkeusluvalle on tarpeen saada jatkoa, kunnes itsehallintoalue aloittaa toimintansa. Lapin synnytyksistä lähes puolet hoidetaan Länsi-Pohjassa, muistuttaa Ojala-Niemelä.

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston puolesta on pidetty paljon puhetta ja ääntä. Keskustan Eeva-Maria Maijalan mukaan alueen ihmisten ja luottamushenkilöiden on syytä jatkossakin pitää meteliä.

– Pitämällä ääntä varmistetaan, että alue huomioidaan päätöksenteossa, sanoo Maijala.

Toivottavasti itsehallintoalueille annetaan itsenäinen päätösvalta synnytyslaitosasiassakin.

Mikko Kärnä

Opposition kansanedustaja, vasemmistoliiton Markus Mustajärvi heittää palloa hallituspuolueen kansanedustajille.

– Tässä yhteydessä mitataan millainen painoarvo on paikallisella ministerillä ja vahvalla mandaatilla valituilla paikallisilla kansanedustajilla, sanoo Mustajärvi.

– Valitettavasti politiikassa päätösten ketjuttumisesta on tapana ikävien päätösten toteutuminen, lisää Mustajärvi.

Lopullinen päätös itsehallintoalueelle?

Kansanedustajat pitävät luonnollisena, että synnytysosastojen toiminnasta päätöksen tekisivät aikanaan valittavat itsehallintoalueen luottamushenkilöt.

– Toivottavasti itsehallintoalueille annetaan itsenäinen päätösvalta synnytyslaitosasiassakin, sanoo Mikko Kärnä.

– Tuntuisi oudolta, jos jonkun lääketieteellisen alan, kuten synnytysosaston toiminnasta päätettäisiin valtakunnallisella tasolla, miettii Katri Kulmuni.

– Lapin liitto on linjannut, että Lapissa keskussairaalatasoista hoitoa annetaan kahdella paikkakunnalla, Kemissä ja Rovaniemellä. Jonkinlaista –työnjakoa joudutaan kuitenkin jatkossa tekemään ja siitä päättävät poliitikot yhdessä lääketieteellisten asiantuntijoiden kanssa, sanoo Markus Lohi.

– Työnjaosta päättäminen on helpompaa yhteistyössä. Maakunnan eri puolilta tulevien päättäjien on pystyttävä asettumaan toisen alueen ihmisten asemaan. Nyt on tärkeää toimia niin, että luottamusta maakunnan sisällä saadaan lisättyä, muistuttaa Lohi.

Yle tavoitti yhtä lukuunottamatta kaikki Lapin kansanedustajat. Perussuomalaisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ilmoitti, että haastattelu aiheesta ei sovi.