SOK:n pääjohtaja Heikkilä: Sääntelynpurkua jatkettava – lääkkeet ja viinit kauppoihin

SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan aukioloaikojen vapauttamisesta huolimatta sääntely on yhä Suomessa Euroopan tiukimpia. Heikkilä toivoo, että seuraavaksi kauppa saisi ryhtyä myymään reseptivapaita lääkkeitä ja joskus tulevaisuudessa myös viinejä.

talous
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Vallilan S-marketissa Helsingissä 19. tammikuuta 2016.
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Vallilan S-marketissa Helsingissä 19. tammikuuta 2016. Vesa Moilanen / Lehtikuva

S-ryhmä kertoi tiistaina uusista tuoteryhmistä, joissa hinnat alenevat. Kesko kertoi parin tuhannen tuotteen alennuksista eilen. Saksalainen Lidlin puolestaan ilmoittaa pitävänsä tuotteiden lähtöhintatason sellaisena, että se päihittäisi kilpailijat ostokorivertailussa kaikkina vuodenaikoina. Eikä hintojen nokittelu ole näillä näkymin loppumassa.

– Etenemme täysin oman suunitelmamme mukaan eli sitä mukaa, kun saamme aikaan säästöjä ja tehokkuutta laskemme hintoja ja aiomme jatkaa tätä vuosiksi eteenpäin, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä vakuuttaa.

Kaupoissa asiakkaita hellitään siis tänä vuonna paitsi aiempaa edullisemmilla hinnoilla niin myös pidemmillä aukioloajoilla. S-ryhmässä katsotaan, että hallituksen pitäisi jatkaa sääntelynpurkamista.

– Olemme ilolla tervehteneet hallituksen halua vähentää sääntelyä, joka Suomessa on tiukimpia Euroopassa. Aukioloajat saatiin nyt vapautettua. Toivottavasti saamme joskus myydä kaupoissa myös reseptivapaita lääkkeitä ja alkoholia eli ensin 5,5 prosenttisia juomia ja miksei sitten myös viinejä, Heikkilä ehdottaa.

100 miljoonan säästöt

S-ryhmä arvioi, että viime vuonna hintojen lasku hyödytti asiakkaita noin 60 miljoonan euron verran. Se on summa, jonka S-ryhmä kertoo tinkineensä katteistaan ja säästäneen eri keinoilla myymälöissään ja pääkonttorissa. Tänä vuonna hintojen laskun suurudeksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa.

– Olemme tehneet kustannusäästöjä niin pääkonttorissa kuin osuuskaupoissakin ja käyttäneet saman summan tähän halpuuttamiseen eli ainakaan S-ryhmä ei ole vetänyt välistä, Heikkilä sanoo.

Maataloustuottajiia alennuslinja on silti hirvittänyt. Ylen syksyllä tekemän verkkokyselyn mukaan peräti 95 prosenttia kyselyyn vastannaista oli sitä mieltä, että kaupalla on liian paljon valtaa suomalaisessa ruokaketjussa.

Tuottajien hampaissa oli etenkin S-ryhmä. Maataloustuottajat arvioivat, että heidän tuotteistaan saama hinta on laskenut kaupan ryhdyttyä hintakilpailuun.

S-ryhmä tyrmää epäilyn tälläkin kertaa ja vierittää vastuuta teollisuudelle.

– S-ryhmä neuvottelee 95 prosenttisesti teollisuuden kanssa hinnoista, mutta kuten totesin olemme säästäneet omilla toimillamme sen katteen ja hintojen laskun eli se ei ole pois myöskään teollisuudelta, Heikkilä jatkaa.

Osuustoiminnan linjantarkistus kaiken takana

Pörssiyritys Kesko on perustellut hintojen toistuvaa alentamista kiristyneellä kilpailulla ja maailmanmarkkinahintojen alentumisella. Raaka-öljyn hinnan laskukin vaikuttaa moneen kuluerään. Saksalaisen Lidln tuomalla lisäkilpailulla on myös ollut merkitystä. S-ryhmässä pätevät samat lait, mutta vaati muutos myös osuustoiminnallisen yrityksen perusteellista linjantarkistusta.

Pääjohtaja Heikkilän mukaan vuosi sitten ennen alennuskampanjoiden aloittamista S-ryhmässä käytiin nimittäin pitkä ja laaja keskustelu toiminnan tarkoituksesta. Päätelmä oli, että parhaiten etua jäsenille tuovat tuotteiden hintojen alentaminen eikä enää niinkään esimerkiksi valikoimien tai liikkeiden laajentaminen.

– Varmaan siinä oli tarkistamisen paikka. Aika-ajoin on hyvä muistuttaa itselle miksi olemme olemassa ja nyt se on kaikilla kirkkaana mielessä, Heikkilä kiteyttää.